Banjaluka

Italijanski pršut 50 KM, baranjski kulen ČAK 52 MARKE: Praznična meza u kućnoj varijanti KAO VEČERA U LUKSUZNOM RESTORANU

Praznična trpeza, prije svega novogodišnja, nezamisliva je bez dobre meze. Ona je na stolu i ako se slavi u kućnoj varijanti ili se ide negdje na proslavu.

ilustracija za ketering
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Suhomesnate delikatese i lijepi sirevi za mnoge su ono što jedu tokom večeri i ne trebaju im svečane večere. Ipak, ove zime za mezu će trebati puno novca.

Najjeftinija šunka se može naći za 12 KM, ali ipak mnogi vole da se bar tu noć dobro pogoste, pa biraju malo kvalitetnije proizvode. A za one koji imaju ime i tradiciju trebaće papreno platiti.

ilustracija za ketering
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U banjalučkim marketima, tradicionalno, najskuplji je pršut. Kilogram ove delikatese košta od 31, pa do 50 KM, koliko košta italijanski pršut. Doduše, u ovom momentu mogu se naći neki na akciji, po cijeni od 25 maraka. Za 50 maraka može se kupiti i kilogram istarske buđole, takođe jedne od omiljenih sastojaka tanjira meze. Dimljena panceta je 45 maraka, goveđi pršut 47.

Nema povoljne ni čajne kobasice

Kilogram suve svinjske pečenice košta od 30 maraka, pa na više. Kulen, mnogima omiljeni za mezu, košta od 25 maraka, pa do 52 koliko košta baranjski. Nema više ni povoljne čajne kobasice, jer ona „malo boljeg imena“ košta oko 25 maraka, a druge salame, slične čajnoj kobasici idu i do 32 marake.

Pročitajte još

Mortadela se može naći za petnaestak maraka, dimljena ćureća šunka je 25, a suve kobasice, koje izgledaju kao domaće, koštaju od 25 do 35 maraka za kilogram. Najjeftinije su razne pileće salame i parizeri, a najskuplje je kupovati upakovane suhomesnate proizvode.

Jer, 250 grama suve pečenice košta 10 maraka, 100 grama pečenice 7,40 KM, 100 grama kulena 4 marke, a 150 grama mortadele 3,50 marke. Čvarci su ove godine nevjerovatno skupi. Upakovani, od samo 150 grama, koštaju 6 maraka.

Pladnjevi sa mezom najčešće imaju i sireve, najmanje jednu vrstu. Cijena im zavisi od proizvođača, a koštaju od 14 maraka, pa do 25. Teglica kiselih krastavaca je minumum 3,50 marke, tegla ajvara od 6, a malo pakovanje maslina od 1,70 pa na više.

Neka nam je svima srećna 2024. I neka nam u narednoj godini trpeza bude puna onoga što volimo, a za stolom one koje volimo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu