Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ivana je doktor u Bostonu, ali BEZ DILEME PORUČUJE: Spremna sam da se vratim i POMOGNEM SRBIJI

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj srpskih ljekara, medicinskih sestara i zdravstvenih stručnjaka iz dijaspore spreman je da se privremeno vrati u Srbiju. Svi oni odazvali su se pozivu Vlade Srbije da, ukoliko bude potrebno, dođu i pomognu u borbi protiv epidemije virusa korona.

Tako je i pokrenuta Inicijativa “Tačka povratka” – svi srpski medicinari iz inostranstva koji bi svojim znanjem, iskustvom i vještinama pomogli Srbiji u ovom trenutku preko te inicijative mogu i da se prijave. Potrebno je da popune onlajn obrazac na ovoj platformi o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se proteklih nedjelja u Srbiju vratilo oko 120 ljekara i medicinskog osoblja iz inostranstva. Kako je najavljeno, još zdravstvenih radnika je izrazilo želju da pomogne u suzbijanju epidemije, a njihov dolazak očekuje se u narednom periodu.

Jedna od njih je i specijalista radiologije doktorka Ivana Sesić iz Bostona, koja je bez oklijevanja odlučila da svoje znanje i iskustvo stavi na raspolaganjeSrbiji. Razlog je jasan – želja da pomogne bilo kome, pa tako i svom narodu, piše Blic.

– Za poziv Vlade Srbije upućen ljekarima u dijaspori sam saznala preko prijatelja, koji je postavio na svoj Fejsbuk profil. Odmah sam popunila formular. Razlog je isti kao prije nešto više od 20 godina, kada sam upisivala Medicinski Fakultet – želja da pomognem bolesnim ljudima. Bilo gdje, bilo kada, bez obzira na pol, vjeru, rasu, nacionalnost, ideologiju ili bilo koje druge podijele među ljudima – ističe doktorka Sesić.

Osnovne i specijalističke studije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radno iskustvo u medicini i radiologiji je tokom 14 godina sticala na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, kao prva žena radiolog u ovoj ustanovi. Poriv za usavršavanjem i sticanjem novih znanja i iskustva u medicini bili su njen motiv za odlazak na studije u Ameriku.

– Magistrirala sam iz oblasti upravljanja javnim zdravljem i zdravstvenim sistemima u Bostonu u Americi. Tu živim i radim posljednje dvije godine. Trenutno sam zaposlena u Opštoj bolnici u Masačusetsu i “Brigham end Vumens” bolnici pri Medicinskom univerzitetu na Harvardu, gdje radim na razvoju algoritama vještačke inteligencije i njihovom uključivanju u kliničke svrhe – objašnjava dr Sesić.

Kako kaže, u ovom trenutku nije važno na koji način će se njen eventualni dolazak u Srbiju odraziti na posao koji obavlja u Bostonu.

– Odazvala bih se svakom pozivu koji se odnosi na zdravlje. Ko god, kad god da me pozove. U ovom slučaju, o posledicama, zdravstvenim i nezdravstvenim, iskreno, nisam razmišljala. Da li bi ih bilo? Sigurna sam da bi, ali smatram da u ovom trenutku nema prostora da se razmišlja na taj način. Ko zna šta će sutra biti? Svi oni, koji me pitaju “šta ćeš poslije”, očigledno nisu svjesni koliko je “korona situacija” prisutna, postojana i realna i da je “poslije” vrlo diskutabilan pojam. Nažalost! Hajde, da vidimo šta ćemo i kako ćemo danas – kaže dr Sesić.

Doktorka Sesić ističe da se situacija sa virusom u Americi menja iz časa u čas. U bostonskim bolnicama u kojima radi zaražen je veliki broj njenih kolega.

– U Americi ima oko 55.000 zaraženih, više 60 odsto njih je u Njujorku – napominje doktorka.

Građanima Srbije poručuje da ostanu kod kuće.

– Samo vi, kao pojedinac, snosite odgovornost za sopstveno zdravlje! Čuvajte ga – kaže dr Sesić.

Vratilo se 24 medicinskih radnika iz Njemačke

Avion “Er Srbije” sa srpskim državljanima iz Njemačke sletio je juče na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Avion je sletio sa 174 putnika iz Berlina, među kojima su se u Srbiju vratila i 24 medicinska radnika koji su, prema riječima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, napustili posao u Njemačkoj i došli da pomognu Srbiji.

Istim letom prethodno je 174 njemačkih državljana prevezeno iz Beograda u Berlin

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO