Kolumne

Izborna (ne)volja

Milioni maraka potrošeni na prošlogodišnje izbore i milijarde izgubljene u proteklih godinu dana zbog neformiranja vlasti na nivou BiH i Federacije, dok istovremeno građani grcaju u dugovima i masovno napuštaju ovu zemlju, školski su primjer svog apsurda Bosne i Hercegove.

Izborna (ne)volja
FOTO: SRPSKAINFO

Da su političari u BiH odavno učinili besmislenim sve u ovoj zemlji, pa i izbore, jer se u prvom redu ne poštuje volja građana da imamo vlast, odavno je jasno.

Najbolji primjer za to je Mostar u kojem više od decenije građanima nije omogućeno da biraju gradsku vlast.

Mostarizacija se, vjerovatno, polako počinje širiti cijelom BiH, pa građane ne treba čuditi ako 2029. godine upale televizor i na ekranu ugledaju ministra koji je već deset godina u tehničkom mandatu ili nekog gradonačelnika ili načelnika opštine koji se nalazi na funkciji zahvaljujući izborima iz 2016. godine.

Realno gledajući može im se kako im se prohtije jer ih ništa i niko ne može spriječiti u tome da rade šta žele.

To što će država tapkati u mjestu, što će strani investitori da nas zaobilaze u širokom luku, što će milijarde maraka otići u vjetar, ili što će nas na sljedećem popisu biti pola miliona manje, to nikoga ne treba da brine.

Uostalom, zašto će nam uopšte izbori, ako možemo lijepo da funkcionišemo i bez vlasti!?

BiH je do te mjere obesmišljena da je postalo sasvim svejedno da li će na funkciji biti neko ko je izabran prije deset godina ili neko ko je izabran danas.

Kakva je razlika!? Pa valjda je narod tu zbog vlasti, jer ne biraju građani vlast, već ona bira njih. Onda je sasvim logično da vlast treba da se pita, a ne narod.

Političari će vam, naravno, svi odreda reći kako oni žele da se poštuje volja građana, ali eto, ne mogu da se dogovore sa onim drugima. S druge strane, ti drugi će reći isto, samo što će zato okriviti one prve ili treće. I tako u krug.

I dok se oni ne mogu dogovoriti koliki je “njihov dio”, građani ne preostaje ništa drugo već da sjede i čekaju u nadi da će ih vlast jednog dana primjetiti.