Kolumne

Izborni zakon i kamen mudrosti

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, i predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, ponovo su se dogovorili da se ništa ne dogovore.

Izborni zakon i kamen mudrosti
FOTO: SRPSKAINFO

Zahvaljujući tako dobroj saradnji i dogovaranju, još jedne izbore dočekujemo sa starim Izbornim zakonom, za koji su svi saglasni da ne valja.

Međutim, ne mogu se svi usaglasiti šta tačno kome ne valja i kako da iz ove sage zvane „Izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine“ svi izađu kao pobjednici.

Naravno, svi osim građana. Mi se ne računamo.

Čović kaže da „SDA hoće da se dogovara, ali ne da se dogovori“, što pokazuje da Izetbegoviću nije problem samo Republika Srpska, već da se ni sa ostalim akterima ne može dogovoriti.

Koliko je teško dogovarati se s Izetbegovićem, govori i činjenica da Čović više ne najavljuje nove rokove u kojima će Zakon biti izmijenjen, iako ih već godinu dana postavlja i svaki mjesec sam produžava.

Pročitajte još

Ne treba ni napominjati da Federacija BiH već dvije godine nema Vladu, da će građani u Mostaru ove godine glasati prvi put nakon 12 godina i da BiH ima mnoge probleme koje pojedinci neće, ili ne znaju, da riješe.

Kao i sve do sada, priča oko izmjene Izbornog zakona BiH postala je tema za “razvlačenje” po medijima, povod za mnoge sastanke, sporazume i dogovore, na kojima se opet ništa ne može dogovoriti.

Činjenica je da SDA ne želi ili ne zna da se dogovara, iako se ni za ostale, koji zagovaraju izmene Izbornog zakona, ne može reći da se satraše od ažurnosti.

Saga oko sporazuma, sastanaka  i dogovora Čovića i Izetbegovića traje već mjesecima, a već su počeli s najavama da će mijenjati Izborni zakona BiH, ali nakon izbora.

Svima nam je jasno da se radi o prodavanju magle i da više istine ima u čuvenoj fantaziji o čarobnjaku Hari Poteru.

Sudeći po svemu, ova saga imaće puno više nastavaka od čuvenog serijala, pa ćemo uskoro moći uživati u dijelovima po nazivom “Obećanja Dragana Čovića i zatvorenik iz Askabana“ ili „Izmjene izbornog zakona i polukrvni princ“.