Kultura

Izložba akademskog slikara Renata Rakića u Beču: Upozorenje na kratak životni vijek

U „Underground Gallery“ u Beču, do 15. maja otvorena je izložba „Laž i Smrt“, na kojoj su predstavljena dela akademskog slikara Renata Rakića iz Banjaluke.

Izložba akademskog slikara Renata Rakića u Beču: Upozorenje na kratak životni vijek
FOTO: FOTO PRIVATNA ARHIVA

Postavka obuhvata 16 formata iz ciklusa koji obuhvata veliki broj radova, ali su podijeljeni na nekoliko izložbi.

Koncept postavke govori o čovjeku i njegovoj kreaciji budućnosti, gdje se zapostavlja trenutak u kojem živimo i stvarnost zarad budućnosti u kojoj svi idealizujemo ostatak života. Često su u studijama koje su rađene sa starim osobama prisutne činjenice o greškama iz mladosti, zapostavljanju svojih ideja i snova dočekujući smrt razočarenjem neostvarujući svoje potrebe, sreću i rad na sebi – objašnjava Rakić.

Radovi su, dodaje on, rađeni na papiru, a materijali tačnije, tehnike su ugalj, kreda, sepija.

– Koncept izložbe je i prikaz čovjeka, kao antropološko – ekscentričnog jer se on kao osoba može razumijeti i izvan granica puke prisutnosti  svog ega, ali je prisutan i kritički psihološki osvrt na cjelovitost bića, od emotivne strukture do stanja svijesti. Odbačena je religijska i bilo koja druga odrednica, rasna i polna. Na crtežu je čovjek, onakav kakav jeste, dobar i loš, na kraju uplašen od smrti sa vjerom u dalje. Crteži su upozorenje na kratak životni vijek – ističe Rakić.

Vrijeme izvedbe formata je, objašnjava on, kratko s obzirom na ekspresiju koju on kao umjetnik posjeduje.

– Koncepti i ideje se razvijaju godinama. Pored ciklusa crteža i slika uporedo radim na animiranom filmu i na polju edukacije. Slikarstvo je privilegija u slobodo vrijeme – navodi Rakić.

Poslije izlaganja u Beču, u pripremi je, kaže, i izložba u Varaždinu.

– Aktivno se bavim slikarstvom od 1995. godine. Aktivan sam na polju edukacije od 2002. godine. Škola slikanja koju vodim radi pripreme za upis na fakultete – slikarstvo, arhitektura, grafički dizajn, industrijski dizajn. Posljednjih 12 godina upisano je više od 450 mladih talenata – ističe Rakić.

Priznaje da je za njega najveći profesionalni izazov da ostane profesionalan. Mladim ljudima koji žele da krenu njegovim stopama savjetuje da prate svoje snove.

– Naše djetinjstvo i odrastanje satkano je od straha i laži. Često nam se formira misija tuđih želja. Na kraju svi žale za svojim neostvarenim snovima. Savjetujem mladima da slijede svoje snove – poručio je Rakić.

Samostalne i grupne izložbe

Renato Rakić, izlagao 11 puta samostalno i na više od 200 kolektivnih izložbi. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na odsjeku slikarstva, 2002. godine, a magistrirao je 2012. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika RS i Fondacije Dragaš.

Na Univerzitetu za Poslovne studije, odsjek za dizajn u Banjaluci radi kao asistent na predmetima osnove dizajna, srtanje i slikanje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije