Gradovi

IZLOŽBOM OŽIVJELI BARDAČU Seoske uspomene na međuratnim fotografijama (FOTO)

Malo koja izložba u srbačkom kraju je pobudila tako veliko interesovanje kao „Bardača, fotografije prošlosti“, koju je osmislio Želimir Urić (28) politikolog bez zaposlenja i odbornik u Skupštini opštine.

IZLOŽBOM OŽIVJELI BARDAČU Seoske uspomene na međuratnim fotografijama (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On je, zajedno sa grupom vršnjaka i komšija iz Bardače, prikupio stare fotografije i priredio izložbu.

Većina je nastala između dva svjetska rata.

– Smatrao sam da je to potrebno jer mještani rado i često razgovaraju o davnim vremenima. Komšije sa kojima sam pričao o tome, kazali su da je moja ideja dobra jer u kutijama, koje rijetko otvaraju, postoji mnogo starih fotografija – kazao je za Srpskainfo Želimir Urić.

To je bila prilika i za podsjećanje na pretke mnogih porodica, na ribare, težake, učitelje i đake, na vojnike različitih vojski i država pod čijom upravom je bilo ovo naselje.

– Sakupili smo mnogo više fotografija nego što smo pretpostavljali. Išli smo od kuće do kuće, pitali, razgovarali, pregledali, zapisivali… Na kraju, bilo je najteže odabrati dio fotografija za izložbu i popisati ko su osobe na tim fotografijama. Naši sagovornici uglavnom se ne sjećaju, niti su to zapisivali – objašnjava Urić način i okolnosti pripreme izložbe.

Većina fotografija, kaže Želimir, nastala je u različitim okolnostima.

– Ponekada su u selu, po najavi, dolazili fotografi iz većih mjesta i fotografisali. To je bio važan događaj za svaku porodicu. Oni su se pripremali za slikanje, tako su govorili, oblačili nova odijela, sređivali se, i sa velikom radošću, uzbuđeno, satima čekali da dođu na red za fotografisanje – prepričao nam je mladi i ambiciozni kolekcionar svoga rodnog mjesta.

Pročitajte još

Naravno, dio fotografija nastao je spontano, kada bi fotograf banuo bez najave u selo, došao na zbor ili neki događaj, zatičući mještane u njihovim svakodnevnim poslovima.

– On je tada po nekoliko dana boravio u selu, konačio po kućama – dodao je  Želimir.

Zbog velikog interesovanja, nakon Bardače, izložba je premještena u srbački Dom kulture.

Svaka fotografija, dodaje naš sagovornik, ima neku posebnost, ali je karakteristična fotografija ribarskog majstora Dragoje Marića.

– Dragoja je radni vijek i život proveo na ribnjaku, po čemu su ga Bardačani upamtili. Zato je ona dospjela na naš plakat, jer i po umjetničkim vrijednostima, to zaslužuje – zaključio je Želimir Urić.

Anina uspomena

Oranje drvenim plugom koje su najčešće vukli volovi, a konji samo kod imućnijih, zabilježeno je 1940. godine. Na toj fotografiji su Vlastimir Vaso Urić, njegova supruga Marija, djeca Vlastimir, Ana i Ljubica. Ana kasnije udana Marić, sjeća se nastanka fotografije. – Roditelji su na smjenu držali plug, a mi djeca, vodili smo konje. To su bili teški poslovi. Bili smo složni, međusobno se voljeli, pomagali roditeljima. Ne znam odakle je došao fotograf, jedino se sjećam da je bio iz Zagreba. Pitao je da li želimo da se slikamo, mi smo pristali. Poslije dugo vremena, donio nam je fotografiju. Ona mi je sada veoma draga jer me podsjeća na roditelje koji su davno umrli – ispričala je Ana za Srpskinfo.

Prihvati notifikacije