Kultura

Otvorena izložba posvećena Petru Kočiću "Borio se za očuvanje srpskog jezika pod najezdom tuđica" (FOTO)

U Srpcu je otvorena izložba "Sloboda je uzvišena majka pravde - novo čitanje Petra Kočića", čiji je autor Negosava Stjepanović, direktor Narodne biblioteke Zvornik.

Otvorena izložba posvećena Petru Kočiću "Borio se za očuvanje srpskog jezika pod najezdom tuđica" (FOTO)
FOTO: SRNA

Stjepanovićeva je sinoć rekla da je izložba jedan vid poziva na vraćanje čitanja Kočića, koji je bezvremenski i da se, posebno mlađe generacije, vrate priči o ovom književnom velikanu.

– Narodna biblioteka Zvornik je ovu izložbu napravila 2020. godine, a prethodila joj je knjiga pod nazivom “Prepiska Petra Kočića”` u kojoj su objavljena njegova pisma brojnim značajnim ličnostima tog vremena i njegovoj supruzi Milki – naglasila je Stjepanovićeva.

Ona je rekla da je cilj izložbe da se motivišu svi, a posebno mlađi naraštaji da se vrate čitanju Kočića i da više znaju o ovom velikom srpskom književniku.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Pročitajte još

– Vidimo da mnoge škole nose ime ovog književnog velikana, ali isto primjećujemo da učenici o njemu nemaju dovoljno znanja – ističe Stjepanovićeva.

Ona je podsjetila na neke važne detalje koji Kočića postavljaju na vrh piramide značajnih srpskih književnika, istakavši da se tu posebno izdvaja njegova borba za očuvanje našeg jezika.

– Kočić je bio neko ko je u književnost uveo srpskog seljaka, neko ko se borio da sačuva srpski jezik pod najezdom tuđica, posebno germanizama. Mi i sada imamo problem u očuvanju našeg jezika, a ako imamo u vidu koliki je značaj jezika kao dijela identiteta jednog naroda, onda znamo koliki je to problem. Petar Kočić je bio veliki borac za pravdu. Stvarao je odličnu prozu, a oprobao se i u lirici i drami – istakla je Stjepanovićeva.

Posjetioce je, u ime organizatora izložbe, pozdravio direktor srbačke biblioteke Branko Savanović, poručivši da je Kočić književnik, političar i narodni tribun koji je dao veliki doprinos jačanju nacionalnog osvještavanja našeg naroda.

Bibliotekarka Branka Sančanin, koja je govorila o Kočićevom liku i đelu, istakla je da je potrebno da srpski narod više pažnje posveti svojim književnicima koji su simbol nacionalne kulture.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu