Politika

Izmjene Izbornog zakona na čekanju: Mjesecima se Interresorna radna grupa VRTI U KRUG, bez rezultata

Predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer dolazi u Sarajevo 5. jula, ali nedavno formirana Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona tada neće moći da mu predstavi nikakve rezultate.

Izmjene Izbornog zakona na čekanju: Mjesecima se Interresorna radna grupa VRTI U KRUG, bez rezultata
FOTO: SRNA

Iako je s ciljem izmjene Izbornog zakona BiH Radna grupa formirana sredinom maja ove godine, sedmicama se vrti u krug, bez ikakvih konkretnih pomaka i rješenja. To je potvrdila i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo, koja je kazala da članovi Radne grupe na sastanku s Palmerom u Sarajevu neće moći da predstave nikakve rezultate, po pitanju rada ove grupe.

– Žao mi je zbog toga – rekla je Čolo novinarima.

FOTO: PARLAMENT BIH
FOTO: PARLAMENT BIH

Ona je podsjetila da su na ranijem sastanku s američkim ambasadorom u BiH upozoreni da bi trebalo da bude nekih rezultata rada Interresorne radne grupe, prije nego što Palmer dođe u BiH.

– Sada smo suočeni da u ponedjeljak imamo sastanak s njim, a da nikakvih rezultata nema – kazala je Čolo, koja je i poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Najavljeni sastanak visokih zvaničnika evropske i američke administracije sa članovima Radne grupe poruka je važnosti izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanja određenih izbornih pravila kako bi u BiH imali fer i poštene izbore. Kazao je ovo član Radne grupe i poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Branislav Borenović.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, HDZ, SNSD i SDA, koje čine većinu u Interresornoj radnoj grupi, nisu u stanju da obezbijede kvorum, i to pokazuje njihovu namjeru da ovo radno tijelo, kako je naveo, ne uspije u izbornoj reformi u BiH.

– Zato se vrtimo u krug svih ovih sedmica – ocijenio je Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Članica Radne grupe je i šefica Kluba SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, Snježana Novaković Bursać, koja kaže za Srpskainfo da je odmah u startu zapelo kod metodologije rada.

– Mnogi poslanici su imali neke svoje lične prijedloge, pojavilo se nekoliko nevladinih organizacija, puno prijedloga je došlo i mnogo vremena je potrošeno na traganje za adekvatnom metodologijom rada – kaže ona.

Podsjeća da sve što bude rezultat rada Radne grupe mora proći parlamentarnu proceduru, jer je, navodi, politički dogovor na kraju presudan.

– Da bi nešto prošlo parlamentarnu proceduru mora imati adekvatnu političku podršku. Tako mi uporno pokušavamo osvijestiti i sagovornike i partnere, da se bez političkog dogovora o suštinskim pitanjima sve ostalo svodi na nešto što je upitno u smislu realizacije – kaže Novaković Bursaćeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

Mišljenja je da pojedini članovi grupe namjerno insistiraju na manje bitnim stvarima, umjesto da se pokuša naći rješenje suštinskih problema, zbog kojih je uostalom Radna grupa i formirana.

– Upornim instistiranjem na nekim manje bitnim stvarima ustvari se skreće pažnja sa suštine. Bez postojanja unutrašnjeg dijaloga i dogovora sve ostale stvari neće biti dovoljno dobre – rekla je Snježana Novaković Bursać.

Podsjetila je da je u početku bilo dosta polemike oko toga da li će CIK učestvovati u radu Interresorne radne grupe, koja je, kako je navela, nedavno uputila par prijedloga izmjene Izbornog zakona.

Rezultati do kraja godine

Interresorna radna grupa formirana je 11. maja u Sarajevu. U grupu je imenovan po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajuća Alma Čolo je tada istakla da će Radna grupa do kraja godine imati rezultate i pripremiti izmjene izbornog zakona u BiH „ukoliko za to bude političke volje“. Izmjena izbornog zakona u BiH jedan je od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Evropske komisije koje država mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu.

Ona je istakla da je izmjena izbornog zakonodavstva obaveza BiH i da jedino Parlamentarna skupština može da usvoji izmjene Izbornog zakona i Ustava, odnosno uskladi zakonodavstvo sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Prihvati notifikacije