Politika

JASNA PORUKA Amerika OTKAZUJE investicije dok PRIŠTINA NE UKINE TAKSE

Sjedinjene Američke države su odlučile da otkažu glavne investicione projekte u južnoj pokrajini dok Priština ne bude ukinula takse od 100 odsto na srpsku robu, javila je RTK a prenosi Kosev.

JASNA PORUKA Amerika OTKAZUJE investicije dok PRIŠTINA NE UKINE TAKSE
FOTO: KLIX.BA/PROMO

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore južne pokrajine i Srbije Ričard Grenel imao je juče “jasnu i oštru komunikaciju” sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednicom Skupštine Vjosom Osmani, kojima je “jasno stavio do znanja”, da su SAD spremne da investiraju milione na Kosovu ako se taksa otkloni.

Međutim, SAD će otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova o reciprocitetu – javlja RTK.

Grenel je ranije i na Tviteru poručio da se takse moraju ukinuti kako bi bilo investicija. On je nakon formiranja vladu Prištini imao jasnu poruku da od novih predstavnika vlasti očekuje da će ukinuti takse, prenosi B92.

Ambasador Ričard Grenel jasno je predočio političkim liderima u Prištini i Beogradu da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su takse na srpsku robu od 100 odsto i dalje na snazi, izjavio je juče Dik Kastin, portparol specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Kastin je za Glas Amerike istakao da Grenel neprekidno ukazuje da carine štete ekonomiji južne pokrajine i šalju lošu poruku privatnom sektoru da to nije dobro mjesto za poslovanje.

– Vlasnici kompanija na Kosovu, od kojih su neke i američke, informisali su ga (Grenela) da carine štete njihovom poslovanju. Njihova zamjena drugim vidom barijera, nazivajući ih recipročnim, biće kontrapodruktivno u otvaranju radnih mjesta za mlade -poručio je Kastin u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike