Politika

KURTI NE ODUSTAJE OD SVOJIH NAMJERA Premijer Kosova i dalje za selektivno ukidanje taksi

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne odustaje od namjere da počev od 15. marta selektivno ukida carinske takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

KURTI NE ODUSTAJE OD SVOJIH NAMJERA Premijer Kosova i dalje za selektivno ukidanje taksi
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Kurti je na današnjem vanrednom zasjedanju parlamenta samoproglašenog Kosova istakao da je njegova Vlada posvećena jačanju prijateljskih odnosa sa SAD i da nisu u pravu oni koji mu kažu da je antiamerikanac.

Neću narušiti prijateljske odnose sa SAD – rekao je Kurti tokom rasprave na zahtjev opozicije o odnosima SAD i samoproglašenog Kosova povodom američkog zahtjeva da Priština odmah ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

On je ponovio da će ostati dosljedan u odluci da selektivno ukida takse i da će, ukoliko Srbija ne odustane od međunarodne kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, uspostaviti mjere reciprociteta.

Šef Poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arber Gaši rekao je tokom zasjedanja da ova stranka, kao dio vladajuće koalicije sa pokretom “Samoopredjeljenje”, u potpunosti podržava zahtjev opozicije da se trenutno ukinu prištinske takse jer se ne smije suprotstavljati stavovima SAD.

On je istakao da trenutno ukidanje taksa koje je uveo prethodni premijer Ramuš Haradinaj znači jačanje prijateljskih odnosa SAD i samoproglašenog Kosova i nastavak američke podrške Prištini.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji ocijenio je da je za samo mjesec dana Kurti doveo do kolapsa odnose samoproglašenog Kosova i SAD i stvorio strah kod naroda.