Politika

Priština sutra UKIDA TAKSE na srpsku robu, ali uvodi RECIPROČNE MJERE

Takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine sutra će biti ukinute, ali će u isto vrijeme biti i zamijenjene potpunim recipročnim trgovinskim i političkim mjerama, kažu zvaničnici kosovske vlade na dužnosti.

Priština sutra UKIDA TAKSE na srpsku robu, ali uvodi RECIPROČNE MJERE
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kako navodi “Radio slobodna Evropa” (RSE), ta mjera se zasniva na odluci od 20. marta kada su ukinute takse na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamijenjene recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima, prenosi Blic.

Zamjenik premijera na dužnosti Haki Abazi potvrdio je da se recipročne mjere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.

Te mjere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamijene sa privremenim – kaže Abazi, pritom uzimajući za primjer i sertifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.

On ističe i da je Srbija neprestano primjenjivala mjere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA). takođe, navodi da “institucije Kosova moraju da zaštite interese države”, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primjenjuje prema Kosovu.

Zvaničnici kosovske carine rekli su da su spremni da sprovedu svaku odluku Vlade Kosova. Portparol carine Adriatik Staviljeci navodi da se samo čeka na uputstvo vlade. On je dodao da od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta, vrijednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovu iznosi oko milion evra.

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer u ostavci Aljbin Kurti je u februaru ove godine najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mjere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsjednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, a kako bi se nastavio dijalog. Srbija je inače uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse, navodi RSE.

Podsjetimo, vlada Aljbina Kurtija pala je 25. marta, nepuna dva mjeseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK) zbog nesuglasica.

Inače, otkako su takse vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrijednosti od oko 1,2 miliona evra.