Magazin

Javio se konobar i otkrio o čemu je riječ: Momak pokazao u kakvoj čaši mu je poslužena voda u kafiću, ljudima se PREVRĆE ŽELUDAC

Da li ste nekada u kafiću naišli na prljavu ili zamuljanu čašu i da li ste se zapitali zašto je to tako? Možda je ona čista, ali samo nije dobro obrisana. Ova dilema pokrenula je ozbiljnu polemiku na društvenim mrežama, a sve je krenulo iz Hrvatske, gdje su se posjetioci zagrebačkih kafića žalili da je već postala praksa da u ugostiteljskim objektima dobijaju čaše koje nisu čiste.

kafa espreso
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sjećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu – stoji u jednoj objavi na društvenoj mreži Reddit, gdje je priložena i fotografija sporne čaše koja je vidno zamrljana. Peru li se čaše po zagrebačkim kafićima ili je problem u nekom drugom faktoru, pokušali su objasniti čitaoci ove objave.

Pročitajte još

“Pretvrda voda. Nedostaje soli u mašini za pranje sudova”, objašnjava jedan čitalac a drugi dodaje: “Prošla je ona kroz mašinu kao i svaka druga, ali je u vodi problem. Na profesionalnijim mjestima ih obično poliraju s krpom prije nego se do kraja osuše, čisto da se takve stvari ne vide.”

Konobar sa 10 godina iskustva razjasnio dilemu

– Bez obzira na to kakva je voda, i kakva je mašina za pranje sudova, stvar je u tome da u 90 odsto lokala u Hrvatskoj ne poliraju čaše onim damast krpama. Pa da imaš kristalno čistu vodu, redovno i svježe servisiranu mašinu za pranje sudova, opet bi dobio ovakvu čašu ako ih ne poliraju barem jednom nedeljno – objasnio je bivši konobar sa 10 godina iskustva u ugostiteljstvu.

Doda je da se konobari, kad je lokal prazan, obično bave drugim stvarima, popunjavanjem frižidera, čišćenjem, pijuckanjem kave, listanjem novina i svim drugim stvarima osim poliranjem čaša tako da gosti često dobijaju ovakve čaše.

– So se stavlja u mašinu za sudove da “omekša” vodu zbog mašine, da se kamenac ne zadržava, a ne zbog čaša. Te mrlje na čašama su kombinacija kamenca i te soli jer voda kad isparava, ona isparava kao čisti H2O, ostavljajući iza sebe sve što je bilo u vodi, pa tako i tu so iz mašine. Znači to su mrlje od kamenca i soli – zaključio je iskusni konobar.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu