Sudbine

"Jedini ja nisam dobio zlatni dukat od njega" Malo ko je znao da je Dudi Ivkoviću Nikola Tesla bio djeda

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković preminuo je rano jutros u Beogradu. Iako nikada nije želio da se, kako kaže hvali time, jedom prilikom je otkrio da mu je Nikola Tesla djeda.

"Jedini ja nisam dobio zlatni dukat od njega" Malo ko je znao da je Dudi Ivkoviću Nikola Tesla bio djeda
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namjestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe djeda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradjeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: „Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti…“. Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog vijeka i Tesla je vodio računa o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dvije sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine. Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem.

Pročitajte još

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću, prenosi Blic.

Cijelu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gde je započeo i veliku trenersku karijeru.

Poslije rada sa juniorima Radničkog je prešao u Partizan koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri.

Te 1979. godine je sa Partizan osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugolasvaije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gdje se takođe zadržao dvije godine. Potrom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK .

Prihvati notifikacije