Magazin

JEDITE ZDRAVO I BEZBJEDNO Trik kako da uklonite sve otrove iz voća i povrća

Kako biste osigurali da voće i povrće koje jedete bude zaista zdravo, trik je u tome da je prvo potrebno je pravilno sprati sve štetne materije i hemikalije.

VOĆE I POVRĆE NA BANAJLUČKOJ  TRŽNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći:

Kiselinska i alkalna kupka

 Većinu vrsta povrća i voća, poput zelene salate, paradajza, krastavaca, ili šljiva i krušaka, možete potopiti u dva rastvora. Prvo u kiseli rastvor (jabukovo sirće), zatim u alkalni (soda bikarbona). Ovaj postupak će osloboditi štetnih materija i ostataka hemikalija.

Kora voća

Iako kora voća sadrži mnogo vitamina i vlakana, treba biti oprezan ako voće nije organsko. Jabuke sa sjajnom korom iz prodavnice mogu biti obložene voskovima i uljima, pa je preporučljivo da ih prije konzumacije operete u toplijoj vodi.

Pročitajte još

Agrumi

 Banane, ananas, pomorandže i drugi agrumi takođe treba da budu dobro oprani. Potopite ih u ključalu vodu, a zatim ih očistite četkom i isperite pod jakim mlazom vode kako biste uklonili toksične supstance sa kožice.

 Jagode

Jagode su često tretirane pesticidima, pa je preporučljivo da ih operete u rastvoru sode bikarbone kako biste dodatno uklonili potencijalne ostatke hemikalija, prenosi Krstarica.

Povrće u foliji

Ako kupujete povrće koje je pakovano u foliju, poput brokolija ili krastavaca, prvo ih izvadite iz folije i ostavite na toplom mjestu da ispare toksini. Nakon toga, primijenite postupak kiselinske i alkalne kupke kako biste ih dodatno očistili.

Pravilno pranje voća i povrća je ključno za očuvanje vašeg zdravlja, zato ne zanemarujte ove korake kako biste uživali u svježim i sigurnim namirnicama!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu