Kolumne

Jesmo li pretjerali?

Trošak koji je na zdravstvo navalila epidemija korona virusa i koji konstantno raste, do kraja marta ove godine dostigao je 100 miliona KM.

Jesmo li pretjerali?
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

O posljedicama epidemije na privredu suvišno je i govoriti, jer će se većina branši, i kad sve ovo prođe, još dugo oporavljati od posledica ove pošasti.

Ipak, najveća i šteta koja najviše boli, jeste ona koja se mjeri ljudskim životima, odnosno, brojem građana koji, nažalost, nisu uspjeli da se izbore sa kovidom. A takvih je, do juče, bilo 3.431…

Posebno nas je koštao ovaj talas, u kojem je ugašeno 1.137 života, dok su zdravstvene ustanove u RS jedan period aprila bile dupke pune, da je postojao strah da li će već sutra biti u prilici da prime sve oboljele.

Tek tada smo se, izgleda, uplašili da je đavo stvarno došao po svoje, pa smo u sve većem broju i sve većoj mjeri počeli da se držimo zaštitnih mjera, a i država je pooštrila one koje su u njenoj nadležnosti. I tek tada je došlo do stabilizacije…

Pročitajte još

Međutim, ono od čega je struka posebno strahovala i strahuje i dalje, jeste da će se građani opustiti za praznike koji su prošli, te slave koje tek predstoje.

Tako se i desilo, mada još ne znamo u kojoj meri, a i to će biti jasno za nekih desetak dana…

Naime, pojedini ugostiteljski objekti za praznike ne samo da nisu poštovali radno vrijeme, nego su dozvolili da na istom mjestu u isto vrijeme budu desetine građana. Oni jesu kažnjeni, ali tek ostaje da se vidi kakvu će to „epidemiološku“ štetu iznjedriti, kao i, uostalom, okupljanje ljudi po kućama u daleko većem broju od dozvoljenog i bez poštivanja mjera. I toga je bilo, kao i prošle godine, kada smo nepune dvije sedmice nakon slavlja, u pojedinim opštinama imali značajno povećanje broja zaraženih. Onda je, lančano, rastao broj pacijenta, kao i trošak njihovog liječenja, ali i broj onih koji su gubili bitku sa zarazom.

Dakle, najmanji je problem ko je i koliko novčano kažnjen, jer je u epidemiji, ipak, najgora ona šteta koja se ne može platiti parama.

Daj bože da ovaj put barem nismo pretjerali.

Prihvati notifikacije