Politika

Jezik domaćina kao prednost: Predsjedništvo BiH izmijenilo odluku o imenovanju ambasadora

Predsjedništvo BiH nedavno je izmijenilo Odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, u dijelu koji se tiče poznavanja stranih jezika.

Jezik domaćina kao prednost: Predsjedništvo BiH izmijenilo odluku o imenovanju ambasadora
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

U dosadašnjoj odluci iz 2013. godine piše da se znanje više stranih jezika uzima u obzir pri izboru kandidata, kao dodatni kvalitet.

U dopuni odluke usvojene 22. jula 2022, osim poznavanja više stranih jezika, kao dodatni kvalitet kandidata za ambasadora naročito se cijeni „poznavanje jezika zemlje destinacije na koju se kandiduje“.

Primjera radi, ako imamo dva kandidata za ambasadora u Poljskoj, od kojih jedan govori njemački i engleski jezik, a drugi samo poljski, to znači da bi prednost trebalo da dobije kandidat koji govori poljski jezik, kao zemlje domaćina.

Takođe, posljednjim izmjenama ove Odluke, definisane su situacije kada predstavnik BiH ima dvojno državljanstvo.

Pročitajte još

– Kandidat koji pored državljanstva Bosne i Hercegovine posjeduje i državljanstvo druge države, u skladu sa zakonom, dužan je dostaviti i uvjerenje o državljanstvu druge države. Osoba iz stava (1) ovog člana obavezna je, prije imenovanja, dostaviti potpisanu i ovjerenu izjavu o ispunjavanju uslova iz ovog člana. Obrazac izjave o ispunjavanju uslova je sastavni dio ove odluke – odlučilo je Predsjedništvo BiH.

Prihvati notifikacije