Politika

Kaluža o novoj samovolji Alkalaja "Možda bi ambasadori iz Srpske trebali reagovati"

Inicijativa šefa stalne misije BiH pri UN, Svena Alkalaja, da Generalna skupštinu UN usvoji rezoluciju kojom se osuđuje „genocid u Srebrenici“ naišla je na političku osudu iz Republike Srpske, ali i otvorila brojna pitanja o budućem ponašanju ambasadora BiH iz RS.

Kaluža o novoj samovolji Alkalaja "Možda bi ambasadori iz Srpske trebali reagovati"
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, Lučiano Kaluža, primjetio je da niko u Njujorku ne ispituje legalitet Alkalajevog dopisa.

– Šef Misije BiH u UN samoinicijativno je poslao dopis Generalnoj Skupštini UN koji je u formi inicijative predložen u ime BiH. Logično je da kada Misija pošalje akt da se isti smatra zvaničnim aktom zemlje. Niko ne preispituje legalitet samog dokumenta – kaže Kaluža.

On se na Tviteru zapitao da li diplomate iz Srpske treba da reaguju na ovakav potez Alkalaja.

– Možda bi sada ambasadori koji su predloženi iz Republike Srpske trebali (praksa je već uspostavljena) poslati notu predsjednicima zemalja u kojima su notifikovani, kojom ih obavještavaju da navedena inicijativa nije legalna, te da BiH nije uputila ništa slično Generalnoj skupštini UN – napisao je Kaluža.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, već je obavijestio Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative koju je uputio Alkalaj.

Prihvati notifikacije