Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“JEZIKOLOVAC 2019” U jednom natpisu imaju čak tri greške, možete li ih prepoznati

Društvo
Autor:

Foto: Luka Macura/ Facebook Udruženje lektora RS

Udruženje lektora Republike Srpske na svom Fejsbuk profilu objavljuje nagrađene fotografije i objašnjenja sa nedavno zarvšenog konkursa “Jezikolovac 2019”, za najoriginalniju uočenu i objašnjenu pravopisnu grešku.

Među školarcima je za svoju fotografiju nagrađen  Luka Macura, učenik devetog razreda iz Banjaluke, koji je u prodavnici primijetio i uslikao natpis pored dječjeg autića: “Auto rozobijelo”.

Kako pojašnjavju lektori, u riječi “rozobijelo” napravljene su čak tri pravopisne/gramatičke greške.

КОНКУРС ЈЕЗИКОЛОВАЦ 2019, НАГРАДА ЗА ШКОЛАРЦЕ – ЛУКА МАЦУРА, УЧЕНИК ДЕВЕТОГ РАЗРЕДА ИЗ БАЊЕ ЛУКЕТРИ ГРЕШКЕ У ЈЕДНОЈ…

Gepostet von Удружење лектора Републике Српске am Mittwoch, 14. August 2019

– Kao prvo, “auto” je imenica muškog roda, pa bi i pridjev uz nju trebalo upotrijebiti u muškom, a ne u srednjem rodu. Drugo, budući da je auto u kombinaciji bijele i roze boje, tj. dvobojan, ovu riječ trebalo bi pisati sa crticom, kao polusloženicu.

Treće, boja je “roze”, što je nepromjenljiva riječ (kao i ostali pridjevi stranog porijekla kojima se obilježavaju boje: “bež”, “teget”, “oker”…). Takođe, neobično je i što se pridjev nalazi iza imenice – pojasnili su iz Udruženja lektora.

A, evo i kako bi ispravno trebalo napisati ovo obavještenje za kupce: “Roze-bijeli auto”.

Ovim konkursom, kao i cjelokupnim svojim radom, Udruženje lektora RS želi da aktuelizuje jezičke probleme na srpskoj jezičkoj teritoriji, te da podstakne sve govornike našeg srpskog jezika da čuvaju svoj jezik i da na adekvatan način promišljaju o njemu.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO