Biznis

Kafa i sok u prosjeku 5 evra: Ako idete na LJETOVANJE U CRNU GORU, ovo su cijene u kafićima, restoranima i prodavnicama

Cijene u Crnoj Gori su ove godine slične onim od prošle godine. U zavisnosti od toga u kom kafiću sjedite, kapućino i sok bi koštao u prosjeku 5 evra.

Kafa i sok u prosjeku 5 evra: Ako idete na LJETOVANJE U CRNU GORU, ovo su cijene u kafićima, restoranima i prodavnicama
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Na osnovu cijena iz nekoliko kafića u Herceg Novom, ovo su prosječne cijene hrane i pića u Crnoj Gori. U zavisnosti od plaže i mjesta gdje boravite ležaljka će vas koštati od 6 evra, pa sve do 15 ili 20, ako ste na luksuznijim mjestima. Međutim, suncobran najčešće ne dolazi uz ležaljku, tako da u prosjeku cijelo zadovoljstvo sunčanja na ležaljci sa suncobranom bez pića na plaži košta oko 15 evra.

Najčešća cijena espresa u Crnoj Gori je oko 1,5 evra, domaća kafa je oko 2 evra, dok je kapućino oko 2,5 evra u kafićima i restoranima kraj plaže. Obična kafa je slične cijene kao i kapućino, najčešće do 3 evra. Cijene sokova po kafićima su oko 2,50 evra, nerijetko i oko 3 evra.

FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Kada je u pitanju hrana dosta restorana nudi dnevni meni čije se cijene kreću između 8 i 12 evra, dok u restoranima italijanske hrane, koji su vrlo česti po Crnoj Gori, prosječna cijena paste je oko 10 evra, pica od 32 cm košta od 7 evra, za margaritu, pa sve do 10 evra, a to su one sa morskim plodovima. Cijene lazanja su oko 12 evra, a salate obroci koštaju između 10 evra (koliko košta grčka salata) pa sve do 15 evra (salata sa morskim plodovima).

Kada su u pitanju morski plodovi, rižoto sa morskim plodovima u prosjeku košta oko 17 evra, dok cijena ribe varira i košta između 15 evra (cijena ribe u soli) i 50 evra (cijena riblje plate).

Dezerti su nešto jeftiniji i kolači se mogu pronaći po cijeni od 3 do 4 evra, u zavisnosti od vrsta kolača. Sladoled na kugli po šetalištima u Crnoj Gori koštaju oko 1 evro. Brza hrana je jeftinija od one restoranske, pa je cijena parčeta pice 2,5 evra, dok je cijena girosa 5 evra.

Kada je u pitanju alkoholno piće, prosečna cijena malog flaširanog piva je oko 3,5 evra, dok je veliko točeno, u zavisnosti od mjesta, najčešće slične cijene. Čaša vina se kreće od 3 evra, pa do 20, u zavisnosti od kvaliteta. Rakije, u zavisnosti od vrste, mogu koštati od 2,6 evra, pa sve do preko 5 evra. Kokteli se kreću od 8 evra pa naviše.

Osnovne namirnice

Cijene osnovnih namirnica u prodavnicama i supermarketima su malo skuplje nego one u Srbiji. Naime, u jednom poznatom crnogorskom lancu marketa običan bijeli hljeb će vas koštati oko 0,8 evra, dok je sječeni nešto skuplji 0,85 evra.

Pročitajte još

Crni hljeb je 1 evro, dok je raženi 1,10 evra. Litar mlijeka košta 1,50 evra, dok se kilogram jogurta može naći u rangu cijena od 1,35 evra do 1,50 evra. Deset jaja u zavisnosti od vrste može koštati od 2,10 evra do 4,80 evra, za ona “najkvalitetnija”. 

Kilogram roštilj mesa u prodavnici košta oko 5,50 evra, dok je cijelo pile 4,60 evra. Junetina, u zavisnosti od vrste mesa, košta od 8,40 evra po kilogramu, koliko košta juneći vrat, do 21,50 evra po kilogramu, koliko košta juneći biftek.

Svinjetina košta od 4,20 evra po kilogramu, koliko košta svinjska plećka bez kosti, do 8,80 evra po kilogramu, koliko košta svinjski file. Teletina košta od 13 evra po kilogramu, kolika je cijena telećeg buta bez kosti, do 23,20 evra po kilogramu, koliko košta teleći biftek, piše NIN.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu