Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kakav smo to narod postali?

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Vijest o silovanju i  iskorištavanju maloljetnica u Prnjavoru i Laktašima u petak je potresla cijelu Republiku Srpsku i dovela do toga da se zapitamo kakav smo to narod postali.

Majka podvodila 13-ogodišnju kćerku“, „Biznismen silovao djevojčicu“ naslovi su od kojih se ledi krv u žilama. Doskora smo takve monstruozne slučajeve mogli samo gledati na filmovima, ali sada se to dešava i u našoj blizini.

Kakva osoba moraš bita da si spremna svom ljubavniku da dozvoliš da ima seksualne odnose sa tvojom 13-ogodišnjom kćerkom i da ga još ohrabruješ da to radi.

Međutim, ona je iz Tužilaštva nagrađena za to, jer su je pustili na slobodu. Kad već nije tužilaštvo uradilo ono što treba, nadamo se da će to uraditi Centar za socijalni rad i od nje oduzeti troje djece.

Da stvar bude još gora, pojavljuju se i ljudi koji to pokušavaju opravdati i dati podršku ovakvim monstrumima.

Imali smo i sličan slučaj s hapšenjem profesora i bivšeg ministra Nenada Suzića. Tada su se njegove komšije skupile i potpisali dokument u kojem se navodi da mu daju podršku i da ne vjeruju žrtvi. Niko tad nije vodio računa o time kako se osjećala ta djevojčica ili njeni roditelji.

Svako ko pruži podršku ili na bilo koji način pokuša opravadati postupke ovih predatora, treba staviti prst na čelo i zapitati se šta bi bilo da žrtva predatora postane neko blizak vama.

Naravno, nisu ovo jedini slučajevi; u zadnji dvije-tri godine bilo je još mnogo sličnih zločina, pa je nedavno osuđen i „otac iz pakla“, koji je godinama kćerku prisiljivao na seksualne odnose.

U borbu protiv pedofila se svi zajedno moramo uključiti kako bi se takvom zlu što prije stalo na kraj.

Od sudova i tužilaštva očekujemo da nemaju milosti prema osobama koje su u stanju silovati maloljetnu djevojčicu.

Kad su u pitanju ovakvi slučajevi, moraju se donositi maksimalne kazne, jer je to jedini način na koji se možemo boriti protiv pedofila.

Osim toga, trebamo se ugledati i na mnoge svjetske zemlje i donijeti registar pedofila koji će biti javan. Tako da svako može provjeriti da li u njegovom komšiluku ili naselju živi osoba koja je osuđena zbog ovih monstruoznih zločina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO