Kolumne

Kako će da izgleda 2029. godina?

Pesimistične stručne prognoze kažu da će u Republici Srpskoj za deset godina da živi oko 700.000 stanovnika, od čega će polovina da bude starija od 65 godina. Najviše će da stradaju sela i manje opštine.

Kako će da izgleda 2029. godina?
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Primjera radi, opština Jezero, koja sada, kako se procjenjuje, ima nešto manje od 1.000 stanovnika. Kako će život u ovoj maloj lokolanoj zajednici, u koju je donedavno ljekar dolazio dva puta sedmično, da izgleda 2029. godine?

Može se reći da postoje veliki potencijali za uspješan napredak poljoprivrede na našoj opštini, ali bez pomoći institucija, koja bi bila bar početni zamajac razvoja, teško da se može ostvariti veći uspjeh. Na području opštine postoji nekoliko uspješnih proizvođača meda koji proizvode vrlo kvalitetan šumski i livadski med, ali za sada, i pored najbolje želje, nisu u mogućnosti proširiti proizvodnju. Dakle, postoje svi preduslovi  za proizvodnju zdrave hrane, razvoja sporta, rekreacije  i turizma. Iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, osim “Ribogojilišta”, u Jezeru nema registrovane poljoprivredne proizvodnje – podaci su sa zvaničnog sajta opštine Jezera.

Sada, sa ovog stanovišta, slobodno se može reći da je dio novca od privatizacije, koji je iskorišten za gradnju sportskih dvorana po malim sredinama – uzalud utrošen. I prije desetak godina se znalo da se ljudi na selima i u manjim sredinama koje nas hrane, mogu zadržati samo ako im se obezbjedi egzistencija. Zar nije bilo bolje da su se milioni maraka, iskoristili, recimo, za poljoprivrednu proizvodnju malih farmera i za bolje puteve i ostalu infrastrukturu na selima?

Deset godina kasnije imamo sportske dovorane koje zjape i poljoprivredu u nestajanju.

Uzalud su nam svi potencijali koje imamo kada ih ne koristimo, pa zato pesimistične prognoze za skoriju budućnost imaju veće šanse u odnosu na optimistične.