Društvo

KAKO DA ZNATE DA JE VRTIĆ BEZBJEDAN Smrt djevojčice (1) u obdaništu otvorila brojna pitanja

Tragična vijest da je djevojčica od nepunih godinu dana preminula u snu u privatnom vrtiću "Ivin vozić" u Zemunu potresla je Srbiju.

KAKO DA ZNATE DA JE VRTIĆ BEZBJEDAN Smrt djevojčice (1) u obdaništu otvorila brojna pitanja
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U ovom vrtiću utvrđene su mnogobrojne nepravilnosti, zbog čega će biti privremeno zatvoren, ali nesrećna sudbina curice i njenih roditelja ponovo je otvorila pitanje bezbjednosti mališana u predškolskim ustanovama.

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu rekao je juče da je u ovom slučaju u samom startu napravljen propust jer je djevojčica u vrtić primljena bez potvrde pedijatra da je zdrava i da može da boravi u kolektivu.

Pročitajte još

– Bez te potvrde nijedno dijete ne sme da boravi u predškolskim ustanovama – rekao je Gak za televiziju Prva.

Naveo je i da je dijete primljeno prije navršene prve godine što znači da je ustanova bila u obavezi da ima posebnu ishranu i kuhinju, što nije imala, piše Blic.

Pored ovog, utvrđeno je i da su vaspitačice radile bez licence i mentora i da nije postojala medicinska sestra na preventivi.

– Ta ustanova je kontrolisana 2019. godine u redovnom nadzoru. Tada nisu uočene nepravilnosti – rekao je Gak i dodao da će zbog ovih nepravilnosti preporučiti Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da se vrtić privremeno zatvori.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević potvrdio je da će ovaj vrtić najverovatnije biti zatvoren zbog utvrđenih nepravilnosti.

– Utvrđene nepravilnosti su značajne i najverovatnije će biti donijeta odluka da se vrtić privremeno zatvori. Obdukcija i dalja istraga će preciznije utvrditi uzrok smrti djeteta i da li je to na bilo koji način povezano sa utvrđenim propustima – kaže Šarčević.

Dodao je i da je vrtić do januara imao medicinsku sestru u preventivi, ali da je ona tada otpuštena.

– Generalni savjet roditeljima je da se, ukoliko posumnjaju u bilo kakve nepravilnosti u vrtiću, obrate gradskom sekretarijatu za obrazovanje i institucijama.

Jasna pravila

Bosiljka Jovanović, predsjednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja istakla je da postoje jasno propisane procedure koje privatni i državni vrtići moraju da ispune da bi moglo da se kvalitetno radi sa djecom i da ona budu bezbjedna.

– Roditelji bi prilikom upisa mališana u vrtić trebalo da se raspitaju kakva je ishrana u vrtiću. Dijete do godinu dana ne može da jede hranu koju sprema centralna kuhinja, već posebnu, mliječnu.

Takođe, za tako malu djecu, ali i inače, trebalo bi provjeriti da li je prostor u kome mališani borave funkcionalan, da li je higijena zadovoljavajuća, kao i naravno da li ima dovoljno kadrova – savjetuje Bosiljka Jovanović.