Društvo

Kako razlikovati grip i veliki kašalj: Ako dijete ima ove simptome, roditelji NE TREBA DA ČEKAJU ni minut

Od velikog kašlja najugroženija su djeca do treće godine. Simptomi i klinička slika zavise od uzrasta djece. Među onima koji potraže ljekarsku pomoć ima i djece sa težom kliničkom slikom.

Djeca u parku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Doktorka Snežana Rsovac, specijalista pulmologije, kaže da roditelji treba odmah da reaguju u slučaju naglog početka bolesti i visoke temperature.

-To su najčešće virusi slični gripu i još uvijek grip nije uzeo maha u dječjoj populaciji, ali imamo oboljenja slična gripu. I naravno, treba da reaguju ukoliko dijete ima poremećeno disanje, ubrzano disanje, kašalj, buđenje i ako ne jedu ili menjaju raspoloženje – navodi doktorka.

Pročitajte još

Ističe da je smanjen obuhvat vakcinacije protiv velikog kašlja (pentaksim vakcina), što stvara problem kod stvaranja kolektivnog imuniteta.

-Molim da se odazovu svi i da se redovno vakcinišu, na taj način se zatvara krug i sprječava lanac stalnog kruženja bakterije bordetella petrussis. Mi ćemo imati manje posla, a i simptomi će biti slabi“, navodi dr Rsovac sa Dječje klinike u Tiršovoj. Smatra da je potrebno razmotriti i na koji način zaštititi trudnice, budući da djeca do drugog mjeseca života imunitet dobijaju od majke, piše RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije