Kolumne

Kamere za veću bezbjednost

Postavljanje novih kamera na području Banjaluke, ali i cijele Republike Srpske izazvalo je dosta pažnje javnosti, pošto se nije znalo šta će one tačno snimati.

Kamere za veću bezbjednost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, ove kamere će u svakom smislu povećati bezbjednost građana, a iz Ministarstva unuštrašnjih poslova Republike Srpske su poručili da snimci neće biti zloupotrijebljeni, kako su neki tvrdili.

Svaki pošteni građanin od ovih kamera može imati samo korist, a da bezbjednosne kamere snimaju najprometnije ulice, mostove, sportske objekte i slično praksa je u cijelom svijetu.

Sa ovim kamerama svakako će biti olakšan i posao policiji, koja će sada moći brže da reaguje, jer su „pokrivene“ sve glavne ulice u Banjaluci i drugim gradovima. To će značajno olakšati posao policajcima u potrazi za počiniocima krivičnih djela.

Pročitajte još

Prednost ovih kamera se može vidjeti već na području Doboja i Istočno Sarajeva, gdje su ranije postavljene, a zahvaljujići njima rasvjetljeno je na desetine krivičnih djela, pa iz MUP najavljuju da će uskoro i u drugim gradovima i opštinama one biti postavljene.

Pored ovih prednosti, kamere će „hvatati“ i neodgovorne vozače, koji voze neregistrovana vozila. Sada, ko god s neregistrovanim autom izađe u grad, može očekivati u narednim danima plavu kovertu sa kaznom, jer od ovih kamera se ne mogu sakriti ili se s njima pokušati „dogovoriti“.

Naravno, sve ovo pada u vodu ukoliko se kamere budu koristile za nešto za šta nisu namijenjene.

Ako budu služile za, ne daj bože, političke obračune, za snimanje neistomišljenika i slično, onda je sve džaba i može se očekivati revolt građana.