Svijet

"KAO DA MI JE U PLUĆA UMJESTO VAZDUHA ULAZILA VATRA" Preživjela je rak, ali kaže da to nije ništa naspram korone

Svaki put kad krene na spavanje, Kristine Mucel (56) uzima daljinski upravljač za medicinski krevet, podiže uzglavlje u vertikalan položaj i tek tada se pokrije, zatvori oči i moli se da se sutradan probudi.

"KAO DA MI JE U PLUĆA UMJESTO VAZDUHA ULAZILA VATRA" Preživjela je rak, ali kaže da to nije ništa naspram korone
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Već šest mjeseci spava u sjedećem položaju, jer se plaši gušenja.

– Jednostavno se bojim da opet neću moći da dišem, da ću se ugušiti u snu, kao što sam se u proljeće skoro ugušila – kaže za Fokus.

Zapravo nema razloga da ne spava dobro. Ona je jedna do 278.000 Nijemaca koji su preživjeli kovid-19 i smatraju se izliječenim.

– Znam da zvuči apsurdno, ali za mene je virus i dalje tu. Progoni me – kaže žena iz Sarbrikena.

Sve je počelo u martu. Kada se oko šest po podne vratila s posla kući, gdje živi sa kćerkama i unukom, odmah je legla jer joj nije bilo dobro. Imala je temperaturu 40 stepeni Celzijusa i čudan osjećaj u plućima.

– Osjećala sam se kao balon iz koga malo-pomalo nestaje sav vazduh -kaže Kristine.

Kada se sutradan probudila, tegobe su nestale. Ali već sljedećeg dana podmukli virus nanio joj je sljedeći udarac: nije mogla da osjeti ni miris, ni ukus. Ljekar je telefonom dijagnostikovao zapaljenje pluća, test na korona virus bio je negativan.

Cijele noći je ležala budna, jer je počeo “pravi pakao”.

– Zamislite da ste duboko udahnuli, ali umjesto vazduha osjećate vatru u plućima. Gušite se, očajni ste, ali ništa ne pomaže. To je najgori osjećaj koji čovjek može da ima. Stvarno sam mislila da ću se ugušiti – kaže ova žena.

Pozvala je hitnu pomoć, koja ju je odvezla u bolnicu i odmah su je priključili na kiseonik. Imala je sreće: kao astmatičar zapravo pripada rizičnoj grupi, ali ljekari su uspjeli da je stabilizuju.

– Ne pušim, to me je vjerovatno spaslo, barem su mi tako rekli – kaže ona.

Tri nedjelje nakon prvih simptoma otpuštena je iz bolnice, ali i dalje trpi posljedice. Ne samo da joj je kosa opadala u pramenovima, već se i dalje ne osjeća dobro.

– Slabo spavam, imam užasne snove. Prije sedam godina sam imala rak, ali to nije ništa naspram korone – kaže Kristine.

Kaže da se boji da će se ponovo razboljeti i početi da se guši. Iako bi kao astmatičar mogla da bude oslobođena nošenja maske, ona to ne želi.

– Ko se žali da ne može da diše zbog maske, neka dođe kod mene da mu ispričam šta znači gušenje – kaže ona.