Politika

"KAO RAŠTIMOVAN ORKESTAR" Golić tvrdi da je na sceni ponižavanje Srpske u institucijama BiH

Član Predsjedništva Partije demokratskog progresa, Siniša Golić, rekao je da današnjom sjednicom Predsjedništva stranke PDP ulazi u fazu organizacionih priprema za lokalne izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

"KAO RAŠTIMOVAN ORKESTAR" Golić tvrdi da je na sceni ponižavanje Srpske u institucijama BiH
FOTO: PDP/RAS SRBIJA

Već sada je potpuno izvjesno da ćemo u svim opštinama i gradovima imati svoje liste za odbornike, a u značajnom broju lokalnih zajednica PDP će imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike – istakao je Golić, nakon sjednice Predsjedništva PDP.

On je dodao da u tom smislu postoji još uvijek nezvanična podrška različitih političkih faktora, ali da pregovori tek treba da počnu.

– Ono što nam je već poznato, kako zbog rada naših ljudi u lokalnim zajednicama, tako i zbog jasno izraženih stavova naših poslanika u NSRS i Predstavničkom domu PS BiH, PDP će biti nezaobilazan faktor i ostvariti najbolji rezultat na lokalnim izborima u istoriji stranke – istakao je Golić.

On je dodao da će jedan od osnovnih političkih ciljeva PDP ostati izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile fer izbore kojima bi bila ispoštovana volja naroda. Golić je prenio stav Predsjedništva PDP da su prvi potezi novog Savjeta ministara razočaravajući.

– Već u ovoj fazi oni djeluju kao raštimovan orkestar. Posebno zabrinjava najava iz ekspozea predsjedavajućeg Savjeta ministara da se oni planiraju baviti temama koje nisu u njihovoj nadležnosti, nego prije svega u nadležnosti Republike Srpske i FBiH- rekao je Golić.

On je istakao da je na snazi ponižavanje Republike Srpske u zajedničkim institucijama, što se ogleda u ograničavanju praznovanja 9. januara, Dana Republike, zaposlnim u pojedinim ministarstvima, a na šta trenutna vladajuća struktura iz Srpske, na čelu sa SNSD, prećutno pristaje. Istakao je da i dalje posebno zabrinjava najava povećanja PDV.

– PDP je spremio konkretan odgovor. Poslanici u Klubu poslanika u NSRS uputiće u skupštinsku proceduru Deklaraciju o ključnim pravcima fiskalne politike, gdje ćemo tražiti da se stope poreza i doprinosa na plate vrate na nivo od prije 2008. godine, kako bi se olakšalo poslodavcima, omogućilo više zapošljavanja i smanjila siva zona. Deklaracijom se trži i od lokalnih zajednica da smanje namete – poručio je Golić.

Prihvati notifikacije