Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KAO ZVIJER JE SILOVAO I UBIO DIJETE” Evropski sud za ljudska prava odlučio da mu se isplati 6.000 evra

Hronika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Vijest da će Srbija morati da plati odštetu Mališi Jevtoviću, osuđenom na 40 godina zatvora zbog monstruoznog silovanja i ubistva Katarine Janković (3) 2005. godine u Beogradu, uznemirila je rođake pokojne djevojčice.

Naime, Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Jevtović bio žrtva torture i neočekivanog postupanja zatvorskih čuvara, zbog čega je državu Srbiju proglasio odgovornom i naložio državi da mu, nakon pravosnažnosti ove oduke, na ime nemataerijlne štete isplati 4000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra.

– Ogorčeni smo! Da li se on pitao kakvo pravo je imala naša mala Kaja? Da li je mislio na to? O kakvoj on torturi priča kada je kao zvijer silovao nesrećno dijete? Nečuveno – rekla je za Kurir rođaka po ocu ubijene djevojčice.

Ona kaže da joj je strašna pomisao na to da će tih 6.355 evra Jevtoviću biti isplaćeno iz državnog budžeta i što će zapravo dijelom i Kajina rodbina, kao i otac, plaćati tu odštetu.

– Čovjek koji je bio u stanju da tako zvjerski ubije dijete nije čovjek. On je ljudski izrod i ne znam odakle mu uopšte ideja da on priča o torturi i da traži bilo kakva prava. Evropski sud je uzeo u obzir njegova prava kao zatvorenika i donio takvu odluku, a ja se pitam kako njegova prava mogu da se uvažavaju kada je on drugome oduzeo pravo na život – očajna je rođaka, koja dodaje da joj se sloši čim se sjeti tog stravičnog dana od prije 14 godina, kada je otkriveno da je Kaja silovana, tučena i mučena prije smrti.

Podsjetimo, Katarina Janković (3) umrla je u najgorim mukama 17. jula 2005. Njena majka Ana Filipović i njen ljubavnik Mališa Jevtović donijeli su je u bolnicu u besvjesnom stanju, već modru i ukočenu. Ustanovljeno je da je djevojčica preminula iste večeri, a oni su ljekare hladnokrvno slagali da je dijete palo s kreveta.

Pokidao joj organe

– Ljekari su odmah uočili sumnjive povrede i pozvali policiju. Ispostavilo se da je dijete trpilo stravično zlostavljanje. Prema navodima iz obdukcionog nalaza, Katarini su usljed seksualnog zlostavljanja bili pocijepani jetra i unutrašnji organi i zbog toga je iskrvarila nasmrt – rekao je ranije izvor Kurira.

Sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljao dijete na skrovitim mjestima u Zvezdarskoj šumi. Majka je to znala, i dok se on seksualno iživljavao nad djevojčicom, ona je čuvala stražu. Jevtović je osuđen na 40 godina zatvora, a Filipovićeva na 37 godina.

Advokat: Policajci koji su ga tukli treba da mu plate

Advokat Vilijam Paspalovski, koji je zastupao Mališu Jevtovića pred sudom u ponovljenom postupku, kazao je da ne vidi ništa sporno u tome što je Sud u Strazburu presudio u korist njegovog branjenika, kao i da je to sa stanovišta zaštite ljudskih prava bila jedina moguća odluka.

– Po zakonu, čuvari u zatvoru nisu smjeli da se iživljavaju nad Jevtovićem. Država je morala da ga zaštiti. On je svoju kaznu dobio i nju će služiti. Svaka druga tortura, posebno od državnih službenika, nedopustiva je. U ovom slučaju država je propustila i da utvrdi poimence koji su to policajci koji su njega tukli i pod čijom naredbom, pa da se onda ovaj račun ispostavi njima, a ne svima nama, odnosno poreskim obveznicima – kazao je Paspalovski.

(Večernje novosti, Kurir)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO