Društvo

KAPACITETI SKORO POPUNJENI U KBC Zemun zbrinuto 350 pacijenata, to je veliko opterećenje za sistem

U KBC Zemun trenutno je zbrinuto 350 oboljelih od korona virusa, a u posljednjih nekoliko sati povećan je priliv pacijenata u toj ustanovi koja je od subote ponovo u kovid sistemu, izjavio je večeras direktor te ustanove Dragoš Stojanović.

KAPACITETI SKORO POPUNJENI U KBC Zemun zbrinuto 350 pacijenata, to je veliko opterećenje za sistem
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stojanović je za RTS rekao da se očekuje prijem još oko 30 pacijenata u narednih sat-dva i dodao da je ta bolnica prihvatilla veliki broj pacijenata iz Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca i okolnih mjesta.

Napomenuo je da su dvije trećine kapaciteta intenzivne nege već popunjeni, a da je ukupno kapacitet te kovid bolnice oko 400 kreveta.

Veliko je opterećenje za sistem, imamo veliki problem kako da zbrinemo sve pacijente, nikada nismo imali ovoliko obolelih, sada su mnogo teži pacijenti nego u martu – rekao je Stojanović.

Dodao je da je do jutros među oboljelima bilo mnogo više mlađih ljudi, ali da je u toku i sve više starijih dolazilo sa tegobama.

Pacijenti uglavnom ne žele da kažu kako su se zarazili, a Stojanović kaže da je očigledno da su starijima mlađi prenijeli virus.

– Klinička slika se mijenja, od jutros i mlađi i stariji pacijenti polako prelaze u teža stanja, velika je potrošnja kiseonika što je pokazatelj težine kliničke slike – rekao je Stojanović.