Društvo

PRIPREME ZA NAJCRNJI SCENARIO Srbija gradi dvije kovid i 10 modularnih bolnica

Srbija je će graditi nove kovid bolnice, ali će kupiti i modularne, poput onih što smo viđali u Vuhanu, prvom žarištu korona virusa u svijetu. Sve to kao priprema za ono što može da nas zadesi na jesen i bojazni su da će cijela situacija oko korona virusa dodanto zakomplikovati kada bude počeo da hara i virus gripa.

PRIPREME ZA NAJCRNJI SCENARIO Srbija gradi dvije kovid i 10 modularnih bolnica
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jedna od njih biće u Beogradskom regionu sa najmanje 800 kreveta.

Biće izgrađena između Zemuna i Batajnice, na Batajničkom drumu, između 800 i 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne njege, biće porušene tri zgrade i izgrađena bolnica – najavio je prije nekoliko dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Druga kovid bolnica biće smeštena u Kruševcu, služiće za prijem pacijenata iz južnog i centralnog dijela centralne Srbije i biće manjeg kapaciteta, prenosi Blic.

Na temu o gradnji novih kovid bolnica govorio je i dr Predrag Kon. On je rekao da je to normalno razmišljanje.

– Sve se to radi preventivno, mora da se shvati da je virus još uvijek tu. Mi ćemo ga potisnuti opet za par nedjelja i biti u prihvatljivoj situaciji. Proći će opet oko mjesec dana dok ne počne porast. Opet zavisi od kolektivnog imuniteta, ako krene još jedan talas može da bude teži od ovoga. Sad imamo probleme sa kapacitetom i normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za jos težu situaciju – istakao je dr Kon.

Odluka o izgadnji dvije nove bolnice danas je i zvanično donesena na sjednici Vlade Srbije.

– Zdravstveni sistem je prenapregnut – istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, dodajući da je donesena odluka da se grade nove bolnica, kako bi imali još 1.000 do 1.500 ležajeva, a otvaraju se i privremene bolnice.

– Gledamo i da li tamo možemo da razvozimo kiseonik, tu situaciju nismo imali u martu i aprilu – naglasila je ona na vanrednoj pres konferenciji povodom aktuelne epidemiološke situcije u našoj zemlji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je na današnoj na vanrednoj pres konferenciji ponovio da su bolnice prenapregtnute, i istakao da moramo da se spremamo za jesen i da je u skladu sa tim i donesena danas odluka na vladi o izgradnji bolnica.

10 modularnih bolnica

Pored dvije kovid bolnice, predsjednik Vučić je najavio i kupovinu 10 modularnih.

– Organizovaćemo kupovinu modularnih bolnica koje se brzo sklapaju i koje ćemo moći da premještamo iz mjesta u mjesto, gdje god budemo imali te probleme na jesen – istakao je Vučić.

Priča o ovom tipu bolnice raširila se iz Vuhana, baš kao i virus, a njihova gradnja se završava nevjerovatno brzo, za svega desetak dana.

Koristi se najbrži metod gradnje, a to je spajanje modularnih kontejnera u funkcionalne cjeline.

Kinezi su najprije postavljali geotekstil, sa slojevima vodonepropusnog sloja, koji su podloga za betonsku ploču.

Na ploču se postavljaju grede koje ne samo da omogućavaju mjesto za prolaz instalacija već i sprečavaju potencijalno zagađenje tla.

Na grede su potom stavljaju kontejneri od izolacionih panela koji se lako mogu uklapati tako da se dobije željena funkcija.

I sve to je gotovo za nekoliko dana. Prostor je dovoljno velik za sve potrebne funkcije, a njihova najveća prednost je što se grade nevjerovatno brzo.

Modularne bolnice su pored Kineza, koristili i Italijani koji su takođe u jednom trenutku imali zabrinjavajuće brojke oboljelih od korona virusa.