Društvo

KARAĐORĐEVIĆI ODVOJENO SLAVILI SLAVU Princ Filip okupio porodicu i rođake

Dok prestolonaslednik Aleksandar, njegova supruga Katarina i njena kćerka iz prvog braka Alison danas proslavljaju slavu Karađorđevića u dvorskom kompleksu na Dedinju, mladi potomci vožda Karađorđa su na Oplencu.

KARAĐORĐEVIĆI ODVOJENO SLAVILI SLAVU Princ Filip okupio porodicu i rođake
FOTO: RAS SRBIJA

Princ Filip doputovao je iz Londona sa svojom porodicom, suprugom princezom Danicom i dvogodišnjim naslednikom princom Stefanom. Zajedno sa njima, molitve svom zaštitniku koga danas proslavljaju Svetom Andreju Prvozvanom, uznosili su i knez Mihailo, sin kraljevića Tomislava, sa suprugom kneginjom Ljubicom i kćerkom kneginjom Natalijom.

Princ Filip odlučio je da ove godine porodični praznik provede tamo gdje su korijeni Karađorđevića. Kako kaže Ljubica je ove godine na sebe preuzela obavezu da umijesi slavski kolač, a Danica se potrudila da današnji ručak takođe bude u skladu sa tradicijom i običajima.

Slavski kolač prelomili su Filip i Mihailo sa sveštenstvom, a potom se uputili u Kraljevsku vinariju gdje je bio upriličen svečani slavski ručak.

Posebno sam srećan kada vidim svog sina Stefana i Mihailovu kćerku Nataliju kako bezbrižno trčkaraju i igraju se na Oplencu u Topoli – kaže princ Filip.

– U Zadužbini kralja Petra Prvog odavno nije viđena ljepša i emotivnija slika. Mladi nasljednici vožda i čika Pere složno proslavljaju svoju krsnu slavu upravo tu, na mjestu gdje počivaju njihovi slavni preci i gdje su njihovi korijeni.

Princ Filip kaže da je srećan i ponosan što krsnu slavu ove godine sa porodicom proslavlja na Oplencu

– Osjećao sam potrebu da danas sa svojom porodicom, suprugom Danicom i sinom Stefanom budem ovdje, na Oplencu, u srcu Šumadije, gdje su nam korijeni. I veoma sam srećan i ponosan što ovaj dan provodimo sa našim dragim rođacima, Mihailom, Ljubicom i njihovom kćerkom Natalijom. Naša srca su danas ispunjena radošću i onim najljepšim osjećajem pripadnosti ovom mjestu, ovoj zemlji i ovom narodu – rekao je princ Filip i zahvalio se Draganu Reljiću, direktoru Zadužbine kralja Petra na posvećenosti i žaru sa kojim se stara i brine o zadužbini na Oplencu.