Politika

Klimava stolica glavnog državnog tužioca: Pravosuđe u BiH sve više liči na interesnu grupu

Koliko je klimava stolica glavnog tužioca Tužilaštva BiH najbolje govori podatak da otkako postoji ta funkcija u državnom tužilaštvu nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata. Na to su uticali politika i brojne afere, te je stolica glavnog tužioca postala pozicija na kojoj se teško zadržati.

Klimava stolica glavnog državnog tužioca: Pravosuđe u BiH sve više liči na interesnu grupu
FOTO: SINIŠA PAŠALIČ/RAS SRBIJA
Sud i Tužilaštvo BiH

Glavna tužiteljka Gordana Tadić posljednja je koja svoj mandat završava neslavno. Naime, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH utvrdila je da je Tadićeva počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je nedavno smijenjena s ove funkcije.

Ona, međutim, do pravosnažnosti odluke neće biti udaljena s mjesta glavnog državnog tužioca, te je premještena u Tužilaštvu na posao državnog tužioca, saopšteno je ranije iz VSTS.

Smjene

Protiv nje je podnijeta i tužba „ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“. Tadićeva je od 2014. do 2016. bila zamjenica državnog tužioca, a zatim i vršilac dužnosti, sve do januara 2019. kada je imenovana za glavnog tužioca BiH.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Prije Tadićeve, sa funkcije glavnog tužioca BiH smjenjen je Goran Salihović u septembru 2016. godine, koji je tu funkciju obavljao tri godine. Mnogi su kritikovali njegov rad, zamijerajući mu tada što ne podiže optužnice za privredni i finansijski kriminal. Salihović je prvo suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. U vrijeme suspenzije on je tvrdio da je razlog za takvu odluku to što je počeo istragu protiv Milorada Dodika nakon održavanja referenduma o Danu Republike Srpske.

Prije Salihovića ni njegova dva prethodnika nisu dočekala kraj mandata. Prvi glavni tužilac Marinko Jurčević je podnio ostavku, a Milorad Barašin je smijenjen. Jurčević je 2008. godine podnio neopozivu ostavku prije isteka mandata. Njega je na toj poziciji zamijenio Milorad Barašin, koji je na poziciju glavnog državnog tužioca imenovan 2009. godine.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Barašin

Pod izgovorom da je svojim ponašanjem naštetio ugledu Tužilaštva BiH Barašin je smijenjen sredinom 2011.godine. Tačnije, disciplinski postupak protiv njega je pokrenut zbog sumnji da je povezan sa osobama iz kriminalnog miljea. Istraga protiv Barašina pred Viskom sudskim i tužilačkim savjetom trajala je skoro godinu dana i završena je sporazumom kojim je predviđeno da Barašin bude smijenjen i premješten na mjesto u Tužilaštvu za ratne zločine.

Pročitajte još

Posljednjim dešavanjima u VSTS izricanjem mjere kojom je Tadićeva razriješena dužnosti glavne tužiteljke doveden je u pitanje integritet i funkcionisanje Tužilaštva, a time i funkcionisanje pravosuđa na državnom nivou.

Transparensi Internešenel je u više navrata kritikovao rad glavne tužiteljke i prije nekoliko godina podnio krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić, nakon što je javno prijetila određenim zvaničnicima da će ih procesuirati.

Reforma

Direktorka Transparensija Ivana Korajlić je kazala da smjena jednog čovjeka na bilo koji način dugoročno ne mora značiti promjene u pravosuđu. Zato u Transparensiju smatraju da su promjene neophodne na više nivoa, počevši od načina na koji se biraju glavni tužioci, koji su kriterijumi za njihov izbor, ponašaju li se u skladu sa etičkim i zakonskim propisima  i da li imamo unutar sistema osnove za osiguranje integriteta ključnih nosilaca funkcija.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– To neće postojati dok god politika odlučuje ko će biti ključni ljudi u pravosuđu, ko će ih instruisati i kako će oni postupati – kazala je Korajlićeva.

Transparensi BiH se već dugo vremena zalaže za reformu pravosuđa.

– Ona bi se odražavala tako da bi svi nosioci pravosudnih funkcija trebali da prođu kroz detaljnu provjeru svojih kompetencija, pozadinskih veza, kao i imovinskih kartona. Kod nas vršioci funkcija nikom ne polažu račune, kompetencije im nisu na zavidnom nivou i mnogi od njih imaju pozadinske veze s političarima i nosiocima javnih funkcija, pa tako tužioci i sudije služe da pokriju sve njihove nečasne radnje – rekao je za Srpskainfo Damjan Ožegović iz Transparensi Internešenela.

Ističe da se stanje u državi najbolje održava preko pravosuđa.

– Živimo u jednoj zarobljenoj državi gdje političke elite utiču na pravosuđe i najbitnije im je da kontrolišu to pravosuđe kako bi amnestirali neke svoje postupke iz prošlosti, ali i budućnosti – kaže Ožegović.

Sunovrat pravde

Dodaje da ovakvo pravosuđe odgovara političkim elitama, jer im je u interesu da imaju poslušnike u pravosuđu kojima mogu da manipulišu.

FOTO: BNTV/ SCREENSHOT
FOTO: BNTV/ SCREENSHOT

– To je ono iza kulisa što im odgovara za šta oni nikada neće polagati račune. Zato i jeste ovakvo stanje u državi, što političke elite dozvoljavaju da tužioci rade iza kulisa. Zato je sveobuhvatna reforma pravosuđa i više nego potrebna, jer pravosuđe i jeste glavni nosilac krivice za stanje u društvu. Zbog toga se zalažemo za proces da svi nosioci pravosudnih funkcija prođu kroz provjere – navodi Ožegović.

Podsjeća da je reforma pravosuđa jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na putu ka EU, ali i da su i stanje u pravosuđu do sada komentarisale sve domaće i međunarodne relevantne organizacije.

Zašto još nismo doživjeli tu reformu? Ožegović ukazuje da su krivci, pored političkih elita, i sami nosioci pravosudnih funkcija, zato što ne čuvaju dignitet svoje profesije kao ni nezavisnost svojih funkcija koje obavljaju privremeno.

– Sunovrat pravde doživljavamo već 20 godina. Sada je taj sunovrat na vrhuncu ili na dnu, kako se uzme, a izlaz se nažalost ne nazire, bar ne u neko skorije vrijeme – zaključio je Ožegović.

Kodeks

Kodeks tužilačke etike nalaže da se tužilac ponaša moralno, dostojanstveno i u skladu s dignitetom funkcije koju obavlja, zatim da tužilac obavlja svoju funkciju i tretira sve strane u postupku bez favorizovanja, pristrasnosti i predrasuda, poštujući pretpostavku nevinosti. Tužioci imaju ključnu ulogu u sprovođenju pravde u krivičnim predmetima i slobodu da nepristrasno odlučuju na osnovu zakona i dokaza, čime jačaju povjerenje javnosti Bosne i Hercegovine u integritet pravosudnog sistema, što sudeći po razlozima za dosadašnje smjene glavnih državnih tužilaca, nije bio slučaj.

Prihvati notifikacije