Svijet

"Ključ je nafta" Ministri spoljnjih poslova G7 za oštriju izolaciju Rusije

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su danas da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posljedice rata.

"Ključ je nafta" Ministri spoljnjih poslova G7 za oštriju izolaciju Rusije
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Poslije sastanka u zamku starom 400 godina u ljetovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru, visoke diplomate iz Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije takođe su obećale da će nastaviti da pružaju vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini “koliko god to bude bilo potrebno”, prenosi Rojters.

Takođe je najavljeno da će ministri spoljnih poslova razmatrati problem ruskih dezinformacija koje se plasiraju s ciljem da se Zapad okrivi za problem sa snabdijevanjem hranom širom svijeta “navodno zbog ekonomskih sankcija Moskvi”.

Pročitajte još

Kini je upućen apel da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navodi se u zajedničkom saopštenju sa samita u Vajzenhausu.

Ključ za izvršenje većeg pritiska na Rusiju je zabrana ili postepeno ukidanje kupovine ruske nafte od strane zemalja članica EU.

Ova odluka se očekuje sljedeće nedjelje ukoliko bude postignut sporazum o tom pitanju, čak i ako se takvoj odluci i dalje bude protivila Mađarska.

Prihvati notifikacije