Politika

KO ĆE DA BAŽDARI UREĐAJE Vukanović tvrdi da se priprema veliko izvlačenje novca iz zdravstvenog sistema Srpske

Priprema se veliko izvlačenje novca iz zdravstvenog sistema Republike Srpske preko osmišljenog posla verifikacije odnosno baždarenje medicinskih uređaja, tvrdi narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Nebojša Vukanović narodna skupština
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema dokumentaciji koju je objavio, veliki broj rukovodilaca zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj su već dobili obavještenja (koje naziva pritscima) laboratorije „NormaLab“ iz Banjaluke.

Kako kaže, zvanični vlasnik „NormaLab“ laboratorije je Branka Ilišević, koja je ujedno i član UO za koorporativne poslove u „Infinity grupe”, te je i šef kancelarije predsjednika UO  „Infinity grupe“ čiji je dio i čuvena kompanija “Prointer”.

-To sve govori, ko stoji iza te laboratorije – tvrdi Vukanović.

Međutim, nastavlja Vukanović, problem sa kojim se pomenuta laboratorija susretala u namjeri da verifikuje medicinske uređaje jeste nedostatak propisa koji bi joj omogućili verifikaciju istih, jer navedeni uređaji u zdravstvu nisu do prije nekoliko dana bili dio zakonske metrologije. Tačnije do objave u „Službenom Glasniku RS“ Broj 98 od 08.11.2023. godine, zato što to nisu mjerila, što u prevodu znači nisu bili obuhvaćeni propisima i definisani da se moraju verifikovati tj. baždariti, kao što su npr. vage, vodomjeri, elektro brojila, aparati za točenje goriva i slično.

Preuzimanje propisa

Da bi se taj „problem“ eliminisao, tvrdi Vukanović, Republika Srpska je preuzela propise i pravilnike u vezi sa medicinskim uređajima sa nivoa BiH i uvrstila ih kao propise u Republici Srpskoj. Tako je Pravilnik o vrstama mjerila za koje je obavezna verifikacija/baždarenje objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“ Broj 98 od 08.11.2023. godine, sa dodavanjem novih 10 mjerila u zdravstvu i objavom pravilnika vezanih za iste: Anesteziološke mašine, defibrilatori, dijalizni aparati, EKG uređaji, infuzomati, perfuzori, inkubatori, pacijent monitori, respiratori i terapeutski ultrazvučni uređaji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Institut za metrologiju/mjeriteljstvo BiH je iste objavio u Službenom glasniku Broj 75/14, dakle 2014. godine i oni su sada kao takvi uvršteni u propise u Republici Srpskoj, dakle ovo je klasičan primjer unitarizacije i prenosa nadležnosti. Ali kad su novci, milioni i pljačka naroda u pitanju dolazimo do ključne stvari, šta je poenta svega i zašto se sve to radi? – tvrdi lider Liste za pravdu i red.

Pročitajte još

O koliko novca se radi

Sa stupanjem na snagu novih Pravilnika u RS, sve zdravstvene ustanove, kako privatne, tako i državne, biće u obavezi da svake godine verifikuju/baždare 10 gore navedenih uređaja.

-S obzirom na to, da u Republici Srpskoj, postoje 54 Doma zdravlja, 13 Bolnica, 7 zdravstvenih Zavoda i Instituta, neznani broj laboratorija, ambulanata i privatnih zdravstvenih ustanova koji svi zajedno posjeduju na desetine hiljada gore navedenih medicinskih uređaja, a cijena verifikacije po jednom medicinskom uređaju biće otprilike u rasponu od oko 150 KM za defibrilatore do 450 KM za anesteziološke mašine, uz to idu i troškovi rada, onda prostom računicom dolazimo do milionskih iznosa koji će biti naplaćeni/izvučeni svake godine iz uništenog zdravstva u Republici Srpskoj – smatra Vukanović.

dom zdravlja Banjaluka korisnici pacijenti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iako još niko nije ovlašćen da radi verifikaciju/baždarenje navedenih medicinskih uređaja jer su nedavno tek doneseni potrebni pravilnici i propisi za iste, Vukanović tvrdi da svi u zdravstvu već znaju da će to da radi „Infinity“/Prointer porodica, odnosno povezana ćerka firma, laboratorija „NormaLab“ na čelu sa Brankom Ilišević, jer već duže vrijemena šalje dopise rukovodiocima zdravstvenih ustanova da to mora da se raditi.

“Branimo Srpsku”

-Takva prilika za „otimanjem“ ogromnih budžetskih i privatnih sredstava, kontinuirano svake godine, pod sloganom „Branimo Srpsku“ ne smije biti nipošto propuštena! Očekuje se u narednom periodu da laboratorija „NormaLab“, dobije ovlašćenje od Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju RS, odnosno od gospođe v.d. direktora Nataše Žugić, da može u ime Zavoda da krene u „harač“ po ranjenom zdravstvu u RS, koje je ionako već u beskonačnom minusu i dugovima. Kako su došle informacije iz Ministarstva privrede i preduzetništva, osim pomenutog ovlašćenja, čeka se još Odluka Vlade RS o visini i načinu plaćanja naknada za verifikaciju mjerila, koja će po svemu sudeći biti tarifno u rangu sa Uredbom Instituta za mjeriteljstvo/metrologiju o visini i načinu plaćanja usluga za verifikaciju (objavljena u Službenom glasniku BiH broj 71 od 13.10.2023. strana 109-112), ali ako ne i više i igra može početi – zaključuje Vukanović.

Prema njegovim riječima, rukovodioci zdravstvenih ustanova prvobitno su bili zbunjeni pričom o verifikaciji medicinskih uređaja jer sve prošle godine to nije moralo da se radi, iako su postojali propisi na nivou BiH od 2014. godine, da je to neophodno.

UKC bolnica Banjaluka
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

I bili su povremeno izloženi pritiscima od laboratorije „Verlab“ koja je vršila verifikaciju medicinskih uređaja u federaciji BiH, ali samo u bošnjačkom dijelu, jer Hrvati nikada nisu prihvatili takvu podvalu od strane bošnjaka i vlasnika „Verlaba“ Almira Badnjevića, ali istrajali su u tome zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Zavodom koji nije dozvoljavao prenos nadležnosti i izvlačenja para iz Republike Srpske, te su bili izričiti da to i nisu mjerila i nema potrebe za baždarenjem – napisao je Vukanović.

Na dostupan broj telefona “NormaLab” Banjaluka niko nije odgovarao na naše telefonske pozive, pa smo im se obratili imejlom. Do objave teksta, nikakav odgovor nismo dobili.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije