Hronika

KO ĆE MOĆI DA ISPUNI USLOVE Policija u Srpskoj kupuje uniforme za 1,4 miliona KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je tender za nabavku uniformi vrijedan 1.440.000 KM. Uslovi za potencijalne ponuđače skoro da su isti su kao i kod kontroverzne nabavke iz 2017. godine vrijedne 5.850.000 KM, saopšteno je iz Transparency International u BiH.

KO ĆE MOĆI DA ISPUNI USLOVE Policija u Srpskoj kupuje uniforme za 1,4 miliona KM
FOTO: H. M./KLIX.BA/RAS SRBIJA

To praktično znači da bi saga sa proizvođačima iz Republike Srpske mogla dobiti novi nastavak, jer nabavka ponovo nije podijeljena u lotove, a tehničke zahtjeve malo ko od njih može da ispuni, kažu iz TI BiH.

Izgled pantalona, šapki, majica i košulja do detalja je opisan sa priloženim vizuelnim prikazima, detaljnim opisima karakteristika i pozicija svih elemenata na robama, te su dati detaljni tehnički zahtjevi materijala, kao npr. postojanost boje na znoj ili na otiranje, zatezna čvrstoća, pH vrijednost vodenog ekstrakta i sl. te metode ispitvanja za koje nije ostavljena mogućnost ekvivalenta. Dozvoljena su odstupanja svega +/- 5 odsto od traženih – ističe se u saopštenju.

Navode da su se zbog toga više puta javno bunili iz Privredne komore RS, jer takve materijale domaći proizvođači nisu mogli nabaviti. Na to se u MUP-u nisu obazirali, tvrdeći da pripadnici Ministarstva zaslužuju najbolje uniforme, a posao vrijedan 7.3 miliona KM dobila je tada firma KM TRADE iz Visokog koja bi i ovaj put mogla biti u značajnoj prednost upravo zbog materijala koji se traže.

– Takođe, sporno je što nabavka nije podijeljena u lotove, a to su predstavnici udruženja tekstilaca isticali i prošli put, jer su neki od nih mogli napraviti određene dijelove uniformi, ali nisu mogli realizovati kompletnu nabavku. Ovaj put nabavlja po 2907 komada policijskih pantalona, majica kratkih rukava i kravata, a nabavlja se i po 1938 komada košulja dugih i kratkih rukava. Nabavljaju se i policijske šapke, šeširi i cipele, a ugovor će biti zaključen samo sa jednim ponuđačem – kažu iz TI BiH.

Ponuđač koji ovaj put želi da se prijavi mora imati iskustvo izradi policijskih uniformi u 2017. 2018. ili 2019. godini i bar jedan realizovan ugovor vrijedan najmanje 480.000 KM bez PDV-a.

Takođe se traži da ponuđači dostave uzorke, opis i fotografije za sve dijelove policijske uniforme u formi mini kataloga, koji se sastoji od jasnih fotografija u boji, svakog dijela policijske uniforme, prikazan u minimalno tri pozicije. Rok za prijavu je 29.03.2019. godine, piše Klix.