Politika

MEKTIĆ ODBACIO ZAHTJEVE DOMAĆIH PROIZVOĐAČA Da li se nabavka policijske uniforme NAMJEŠTA ZA UVOZNIKA

Domaće firme, proizvođači policijske i vojne opreme, ne odustaju od osporavanja Pravilnika o izgledu policijske uniforme BiH, ali im ministar bezbjednosti Dragan Mektić odgovara – nema popuštanja ni za milimetar.

MEKTIĆ ODBACIO ZAHTJEVE DOMAĆIH PROIZVOĐAČA Da li se nabavka policijske uniforme NAMJEŠTA ZA UVOZNIKA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Priča o pravilniku koji definiše kvalitet i izgled buduće uniforme Granične policije, SIPA, Direkcije za koordinaciju i drugih bezbjednosnih agencija na nivou BiH traje više od godinu.

U decembru 2017. godine Savjet ministara BiH usvojio je sporni Pravilnik, ali iz nepoznatih razloga on još nije objavljen u Službenom glasniku, što znači da nije ni stupio na snagu.

Istovremeno, to daje nadu domaćim proizvođačima da će kroz dopise institucijama BiH uspjeti da izmjene dio Pravilnika koji ih, kako su saznali, diskvalkifikuje u odnosu na jednu poznatu sarajevsku firmu koja je veliki uvoznik te opreme.

Imao sam nekoliko sastanaka sa domaćim proizvođačima. Rekao sam im da u pogledu kvaliteta i izgleda nema popuštanja ni za milimetar. Oni tvrde da se Pravilnikom preferira tzv. američka policijska uniforma 5.11. ali, propisani kvalitet je takav kakav je. Ne znam kako mogu da preferiram nekog kada sam samo propisao kvalitet platna i izgled uniforme. Ko god obezbijedi taj kvalitet, taj standard platna i taj izgled, može da prođe. Kada pravilnik stupi na snagu, policijska agencije BiH rapisaće tendere za nabavku košulja, jakni, hlača i ostale opreme – kaže Mektić za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Konzorcijum domaćih proizvođača obratio se i Nezavisnom odboru PS BiH, koji je njihove prigovore proslijedio Savjetu ministara BiH.

Zamjenik predsjednika Odbora Enes Obralija kaže za Srpskainfo da domaće firme tvrde da će biti prekršen Zakon o javnim nabavkama.

– Nezavisni odbor nema nadležnost da se bavi ovim pitanjem, ali naš je stav da bi trebalo omogućiti svim proizvođačima da mogu ravnopravno učestvovati na tenderima, ne na uštrb kvaliteta. Konkretno, oni su ogorčeni zbog toga što Pravilnik do najsitnijih detalja propisuje karakteristike uniforme 5.11. Recimo, ako pitate koji je najbolji automobil za zimu, laički će vam neko reći da je to „audi kvatro“. Ali, to ne znači da svi u BiH treba da vozimo „audi kvatro“. Nemamo mi primjedbi na tzv. unifomu 5.11, ali nije u redu jer je u BiH samo jedna firma uvoznik i distributer te opreme. Domaći proizvođači uložili su u pogone, ispunili standarde – kaže Obralija.

Domaći proizvođači zastupljeni su na prostoru cijele BiH, a među njima su u RS firme „Dermal“ Kotor Varoš, „Milteks“ Banjaluka i „Sana linea“ iz Kostajnice. Svi oni uvoze repromaterijale, ali konačan proizvod stvaraju ovdje.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević poručuje da je apsolutno neprihvatljivo da se Pravilnikom „diskvalifikuju“ domaći proizvođači.

– Oni su do sada nebrojeno puta dokazali da mogu da naprave uniforme odnosno opremu za policije zemalja okruženja i EU, što dovoljno govori o kvalitetu njihovog rada. U ovom slučaju u pitanju je novac iz budžeta BiH koji pune isti ti privrednici. Tražimo samo da imamo jednake uslove, nikakvu protekciju, pa neka pobjedi bolja ponuda – kaže Blagojević.

Zašto Zvizdić ćuti

Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića pitali smo da li će primjedbe domaćih firmi biti uvažene i zbog čega Pravilnik još nije javno objavljen, ali odgovor nismo dobili.

Ministar Dragan Mektić kaže da je to za njega završena priča i da usvojeni dokumet stoji kod Zvizdića koji treba da ga potpiše i pošalje u Službeni glasnik na objavu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu