Svijet

KO ĆE PREUZETI VAGNER Procurilo ime čovjeka koji bi mogao doći na mjesto Jevgenija Prigožina (FOTO)

Smrt šefa ruske paravojne grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, u padu aviona u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavljeno je u nedjelju. Međutim, sad se postavlja pitanje što će biti s Vagnerom.

Jevgenij Prigožin
FOTO: WAGNER ACCOUNT/ANADOLIJA

Dr. Džoana de Deus Pereira, viša naučna saradnica na Institutu “Royal United Services” rekla je da će Prigožinova smrt vjerovatno dovesti do “određenog preustroja” grupe.

Jevgenij Prigožin komadant ruske privatne vojske wagner
FOTO: WAGNER/ANADOLIJA

No, smatra da će se poslovanje grupe nastaviti gotovo na isti način kao i pod Prigožinom.

– Organizacija će u budućnosti funkcionisati vjerovatno s drugim imenom, ali je već dokazala da ima kapacitet za prilagođavanje i transformaciju – rekla je ona, pa dodala:

– Moramo gledati na Vagnera ne samo kao na jednog čovjeka, već kao na ekosistem, kao na hidru s mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi.

Ko može naslijediti Prigožina?

S njom se slaže i Ruslan Trad, analitičar, koji smatra da bi plaćenike mogao preuzeti neko ko ima veze s ruskom vojnom obavještajnom službom, GRU.

No, navodi da bi glavni izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu moglo biti pronalaženje nekoga s dovoljno dubokim džepovima da finansira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja izravan izazov njegovom režimu.

– Pokušaće pronaći novog finansijera jer je Prigožin tamo bio glavna osoba s novcem – rekao je Trad, dodajući da Vagner ima dobre vođe, ali da je potreban i novac – rekao je on.

– Možda će instalirati nekoga iz bliskog kruga oko Putina – dodao je on.

Benoa Brinže, novinar čiji je dokumentarac “The Rise of Wagner” opisao uspon paravojske, rekao je da je jedan od vodećih kandidata general GRU Andrej Averjanov.

– Vjerovatno je Putinu trebalo vremena da potajno organizuje prenos vlasti i to bi objasnilo zašto je čekao dva mjeseca da se riješi Prigožina – smatra Brinže.

Pročitajte još

Emili Feris s Instituta “Royal United Services” vjeruje da je Moskva naučila lekciju iz ove situacije s Prigožinom, te da će novi vođa Vagnera vjerovatno biti neko koga će Kremlj lično izabrati, prenosi N1.

Feris smatra da bi se Vagner mogao raspasti na dva dijela, pri čemu će se preostale grupe bez vođa u Bjelorusiji raspustiti, a druga frakcija aktivna u inostranstvu pretvoriti se u nešto drugo što može biti oruđe ruske vanjske politike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije