Svijet

“Ko je bombardovao Beograd” Putin o kršenju međunarodnog prava

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je danas o konstantnom kršenju međunarodnog prava navodeći kao primer rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda, koje nisu odobrile UN, te aktuelne optužbe na račun Moskve.

“Ko je bombardovao Beograd” Putin o kršenju međunarodnog prava
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/EPA

Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti. Ko je započeo rat u Iraku bez odobrenja UN? Ko je uništavao Jugoslaviju pod zgodnim izgovorima, ko je to radio? Ko je pokrenuo rat u srcu Evrope, bombardujući Beograd? Niko se tada nije sjećao principa međunarodnog prava, rekao je Putin na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenose ruski mediji.

Upozorio je da svijet ne smije biti zasnovan na diktatu jedne države.

– Predstava o multipolarnosti i svijetu je takva da on mora biti daleko pravedniji i ne smije biti zasnovan na diktatu jedne države koja je uobrazila da je izaslanik boga na Zemlji, možda cak i nešto više, i svoju politiku bazira na svojoj navodnoj izuzetnosti – ocijenio je Putin.

Pročitajte još

On je naglasio da je Rusija dužna da pruži pomoć kako bi zaštitila samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku i Luganski Narodnu Republiku i dodao je da to radi u skladu sa tačkom 51. Povelje UN.

– Povelja UN govori o pravu naroda na samoopredjeljenje. Tokom ‘kosovske krize’ Međunarodni sud pravde je donio odluku prema kojoj, ako neki dio teritorije, dio zemlje želi da proglasi nezavisnost onda on nije obavezan da traži dozvolu od centralnih vlasti države. To je primjenjivo u slučaju KiM. A zašto nije ista stvar u slučaju DNR i LNR? Sve je isto – rekao je ruski predsjednik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu