Svijet

Ko je Hrvat iz testamenta IZOPAČENOG MILIJARDERA i da li je dijelio NJEGOV SAN?

Džefri Epstajn, američki milijarder koji je počinio samoubistvo u zatvoru, imenovao je izvjesnog Borisa Nikolića, naučnika i preduzetnika hrvatskih korjena, za rezervnog izvršitelja svog testamenta.

Ko je Hrvat iz testamenta IZOPAČENOG MILIJARDERA i da li je dijelio NJEGOV SAN?
FOTO: RAS SRBIJA

Epstajn je završio u zatvoru zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem, optužen za seksualne odnose s više maloljetnica, što je on do kraja negirao.

Pronađen je mrtav u ćeliji 10. avgusta. Sada je otkriveno da je za rezervnog izvršitelja testamenta imenovao Borisa Nikolića, imunologa rođenog u Hrvatskoj koji je doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, bivšeg savjetnika Bila Gejtsa za naučna pitanja, s kojim je 2015. osnovao kompaniju za izmjenu genoma “Editas Medicine”, piše Dejli mejl. S druge strane, Blumberg piše da je hrvatski naučnik sam osnovao pomenutu kompaniju nakon poslovnog razlaza sa jednim od najbogatijih ljudi svijeta.

Nikolić je rekao da je šokiran tom viješću.

Nisam konsultovan u tim predmetima i nemam nikakvu namjeru da izvršim te dužnosti – poručio je Nikolić u izjavi za Blumberg.

Nikolić je imenovan kao rezervni izvršitelj, što znači da će on kontrolisati dodjelu nasljedstva ukoliko glavni izvršioci ne budu u mogućnosti da to urade.

Sudski podaci pokazuju da su Epstajnovi advokati Daren Indajk i Ričard Kand potpisali zakletvu da će biti izvršioci, dok Nikolić to nije učinio.

Nikolić je završio medicinu u Zagrebu gdje je doktorirao, nakon čega je završio i postdoktorske studije na Harvardu, gdje je bio i docent.

Neko vrijeme je bio glavni savjetnik za nauku i tehnologiju Bila Gejtsa. Kao suosnivač i generalni direktor kompanije za ulaganje u zdravstvo i životne nauke „Biomatics Capital“, Nikolić sjedi u upravnim odborima nekoliko njenih podružnica.

Genetska istraživanja i Epstajnov san o super rasi

Portparol Nikolića rekao je za Foks Biznis da on i Epstajn nisu imali poslovnih veza.

Nikolić ima široku mrežu u naučnom svijetu koja se u nekim tačkama preklapa sa Epstajnovom.

Obojica su bili klijenti privatne banke u “Džej Pi Morgan end Čejs”, odakle su izvori rekli za Blumberg da je Epstajn pomogao bankarima da privuku bogate nove klijente.

Međutim povezuje ih i činjenica da je Nikolić osnovao sa Gejtsom kompaniju za izmjenu genoma “Editas Medicine”, kao i to da je Nikolić i bez Gejtsa finansirao više različitih kompanija koje se bave genetskim istraživanjima i izmjenama genoma. Prema riječima jednog izvora za Epstajn je dao finansijske savjete Nikoliću nakon kojeg je on akcije “Editas Medicine” ponudio na berzi. Navodi se da je u pomenutoj kompaniji kontrolisao oko 42 miliona dolara.

Nikolić je novo ime na dugoj listi Epstajnovih saradnika. Tokom godina, osvjedočeni pedofil povezivan je sa političarima, glumcima, biznismenima…

Od ranije je poznato da je Epstajn bio entuzijasta za razna genetska istraživanja i da je finansirao brojne naučne projekte.

Tako ga je i 2014. na Harvardu ugostio Džordž Čurč, biolog koji je nadgledao projekat “Harvard hjuman genom”, a koji je finansirao upravo Epstajn.

Čurč je osnovao i “eGenesis” za razvoj sintetičkih organa, baš kao i “Editas”. Obe komapnije dobile su rane investicije od firme “Biomatiks kapital” gdje je Nikolić bio jedan od dva glavna dirketora.

Kako je pisao Njujork tajms, Epstajn se nadao da će stvoriti novu ljudsku rasu pomoću svoje DNK, tako što će oploditi žene na svom ogromnom ranču u Novom Meksiku.

Epstajn je tokom godina razgovarao sa stručnjacima o svom planu, tvrde za Njujork tajms četiri izvora, iako nema dokaza da je ikada došlo do realizacije njegovih ideja.

Epstajnova vizija je odraz njegove dugogodišnje fascinacije onim što je sada poznato kao transhumanizam – nauka poboljšanja ljudske populacije tehnologijom poput genetskog inženjeringa i vještačke inteligencije. Kritičari porede transhumanizam sa modernom verzijom eugenike, diskreditovanog polja poboljšanja ljudske rase kroz kontrolisano razmnožavanje.

Izvršioci Epstajnovog testamenta dobiće 250.000 dolara, a pretpostavlja se da je jedini korisnik nasljedstva Džefrijev brat Mark.

Prihvati notifikacije