Banjaluka

KO JE "PODIJELIO" BANJALUKU Nova autobuska linija pojačala TRZAVICE između Grada i "Autoprevoza"

Uvodi se nova linija javnog saobraćaja sa Lauša, a ne može se izaći u susret mještanima Kuljana, reaguju iz “Autoprevoza”. Nismo mi podijelili grad, već prevoznici, poručuju iz Gradske uprave Banjaluka.

KO JE "PODIJELIO" BANJALUKU Nova autobuska linija pojačala TRZAVICE između Grada i "Autoprevoza"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od ponedjeljka, 2. novembra, počinje da vozi linija broj sedam gradskog prevoza Lauš Paralela – Centar – Zeleni most, na svakih sat vremena, a u zavisnosti od broja putnika planirano je i uvođenje dodatnog broja polazaka. 

Na ovu novinu u Banjaluci reagovali su iz “Autoprevoza” pitanjem: zašto se onda ne može produžiti linija 13 A skroz do Paprikovca, što već duže vrijeme traže mještani Kuljana i Zalužana.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prije par godina, odlukom Grada o izdvajanju “jedinice” iz grupe linija, ovim putnicima je prekinuta veza s Paprikovcem. Autobusi 13 i 13 A su ostali nepovezani s linijom 17, koja vozi na Paprikovac. Građani su prije s našom kartom mogli pokriti cijeli grad, a sada moraju kupovati zajedničku mjesečnu kartu za sve prevoznike, koja je skuplja – ističe direktor Dejan Mijić.

Pročitajte još

On poručuje da je zahtjev mještana u potpunosti opravdan, ali iz Grada uporno dobijaju negativan odgovor. 

– U vrijeme pandemije, dok je bio obustavljen prevoz, Grad je plaćao da mještane Kuljana i Zalužana vozimo na Paprikovac, a sada to odjednom više nije potrebno. Mi tu nećemo ništa zaraditi, možda ćemo zadržati malo svojih putnika, potrošiti više goriva i koristiti još jedan autobus, ali s obzirom da imamo te mogućnosti i kapacitete mislimo da nema razloga da se građani razdavajaju – kaže Mijić.

Zahtjev mještana mora sačekati novi ugovor s prevoznicima, koji kreće od naredne godine, jer produžetak stare linije 13 A ulazi u koridore drugog prevoznika, poručuju iz Odsjeka za saobraćaj.

– Nismo mi podijelili grad već oni zbog svojih grupa i linija, a što nije dobro ni za Grad, ni za putnike. Imamo nove mostove i saobraćajnice i logično je da te prostore pokrijemo prevozom, i prilagodimo se potrebama putnika. S obzirom da nema ukrštanja s drugim prevoznicima, dogovorili smo da linija 7 počne s radom – objašnjava načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. 

Trasa sedmice

Autobusi na liniji broj sedam saobraćaće ulicama Jovanke G. Zmijanjke, Vladika V. Nastića, novoizgrađenom saobraćajnicom “paralelom”, Zelengorskom, Ulicom Ranka Šipke, kroz centar do novog zelenog mosta i Fabrike obuće “Bema”.

Na ovaj način će se ostvariti veza Univerzitetskog kliničkog centra RS s naseljima Lauš, Kočićev Vijenac, Obilićevo i Domom penzionera.