Biznis

Ko je posijao ovu biljku nije zažalio: Zalihe su se VEĆ PRODALE, a zarada je viša od 10.000 evra po hektaru

Prodaja krompira ove godine ide odlično i zarada po hektaru je i više od 10.000 evra.

prodaja krompira na pijaci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Povrtari koji su prošle godine sijali krompir dobro su prošli jer je sezona 2023/2024. odlična u pogledu cijene i prinosa.

Mnogi su svoje zalihe već prodali, a oni koji krompir još imaju, prodaju ga na veliko po cijeni oko 1 KM.

To je ogromna razlika na tržištu, gdje je još u svježem sjećanju 2020. godina, kada sa krompirom proizvođači nisu znači šta rade, kukali su za pomoć države i davali ga budzašto za oko 0,25 KM za kilogram.

Cijena krompira u EU raste

Prinosi krompira prošle godine su varirali po regionima, ali, ako se uzme da je ovog povrća bilo samo 20 tona po hektaru, jasno je da su domaći proizvođači prihodovali po hektaru 10.000 evra. Međutim, zarada može biti i veća, jer krompira može da bude i 40 pa i 50 tona po hektaru. To znači da onaj ko je ostvario prinos od 40 tona i za to prihodovao 20.000 evra, uz troškove od 10.000 ostvario je čistu zaradu od 10.000 evra.

– Cijena krompira u EU raste. Recimo, u Francuskoj, odakle uvozimo povrće, kilogram na veliko sada košta 43 evrocenta, i zato postoje izgledi da krompir na veliko i kod nas bude skuplji u odnosu na dosadašnjih oko 1 KM – rekao je za „Dnevnik” veliki proizvođač krompira Branislav Zelenović iz Siriga kod Novog Sada.

Oni koji su ga prodali ranije, prošli su još bolje. Povrtar iz Plavne u opštini Bač Tomislav Oto krompir je prodao još polovinom novembra prošle godine i, kako je rekao, dobio između 0,86 KM i 1,50 KM po kilogramu na veliko. I on je zadovoljan kako je ove sezone prošao sa krompirom.

– Sijao sam najranije njemačke crvene sorte krompira i polovinom jula počeo da ga vadim jer sam čekao da dobije tvrđu kožicu. Uspio sam da dobijem dobru cijenu i da ga brzo prodam do polovine novembra jer, vjerovatno, u to vrijeme nije na tržištu bilo krompira iz uvoza. Već duže vrijeme na pijacama i u velikim marketima kilogram krompira prodaje se za vie od 1,60 KM – kaže Oto.

Prava slika tek na pet godina

Zelenović kaže da je godina bila odlična, ali da zato ne treba biti pretjerano radostan jer se prinosi, kvalitet i cijena ne posmatraju na godišnjem već na petogodišnjem nivou.

– Ova godina jeste bila odlična za proizvođače, ali u setvi krompira, ali i luka, paprike i drugog povrća, godina se vrednuje na osnovu petogodišnjeg prosjeka. Bilo je godina kada su prinosi bili mali, kvalitet loš, cijena niska, a s druge strane za troškove za zasnivanje proizvodnje krompira treba imati po hektaru 10.000 evra – zaključuje Zelenović.

Pročitajte još

Zelenović kaže da se povrtari pripremaju za novu setvu i da već imaju kupljeno sjeme u svojim gazdinstvima.

– Veliki proizvođači siju uglavnom njemačko i holandsko sjeme, čiji je kvalitet zagarantovan i već nam je isporučeno sa inotržišta. Na vrijeme smo se snabdjeli, ali povrtari koji su čekali da kupe sjeme sada su u problemu, jer na tim tržištima vlada nestašica sjemena, pa postoji bojazan da pod krompirom u zemlji u sezoni 2024/2025. godine bude i sjemena lošijeg kvaliteta – istakao je Zelenović, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu