Politika

“Ko je vlast u BiH, institucije ili Šmit” Dodik poručio da izborni proces treba unaprijediti, ali po ugledu na Evropu, a ne Afriku

"Ili je smrt za vrat" ili su u igri velike pare, te je Šmit toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini "zemljom s posebnim potrebama", namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi?!

MILORAD DODIK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručio je ovo večeras predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na najavljeno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Kristijana Šmita, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predsavnika.

Dodik podsjeća da je Šmit nametanje izmjena Izbornog zakona najavio do kraja mjeseca.

On ističe da različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU.

– Ali, korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi. Postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike – napisao je Dodik na mreži X.

Prema trenutno dostupnim informacijama, kako navodi on, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u  SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja “papir i olovka”.

Dodik kaže da je stav OEBS izričit – korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo.

On dodaje da je stvar vrlo jednostavna – “kada očitate biometriju i očitate listić, negdje ostane memorisano za koga je birač glasao”.

– I nemojte reći da je sistem zaštićen – nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Šmit? Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira? – upitao je Dodik.

Da li je, kaže on, sljedeće ispitivanje regularnosti fudbalske Superlige BiH ili izbora za pjesmu Evrovizije?!

Pročitajte još

– Кo je vlast u BiH, institucije ili Šmit? Nit’ je bilo, niti može biti. Nesporno je da izborni proces treba unaprijediti, ali to mora biti po ugledu na države Evrope, a ne Afrike. I to moramo uraditi institucionalno, a ne da budemo pokusni kunići i deponija za skladištenje opreme koja nikome ne treba. Ili možda baš u tom grmu leži zec? –navodi Dodik.

On je podsjetio da su u Njemačkoj protesti poljoprivrednika, mašinovođa…

– Gospodine Šmit, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite svoje sunarodnike. Mi ćemo biti mnogo srećniji bez Vas. Ovdje ste ionako ilegalno – poručio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu