Politika

Mogu li se pomiriti Šmit i Dodik: Nijemac “spušta loptu”, lider SNSD čeka izbore

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u posljednje vrijeme upadljivo pokušava da relaksira odnose s predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Milorad Dodik i Kristijan Šmit
FOTO: BN TV/SCREENSHOT, MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER KOMBO

Prvo je, početkom novembra, gostujući u programu RTRS Šmit izjavio da Milorada Dodika “ne posmatra kao neprijatelja”, da nema ništa protiv razgovora s predsjednikom Srpske, ali da on (Dodik) to odbija, kao i da on ne kritikuje Dodika lično, već njegove odluke.

Prije dva dana, u intervjuu za BHRT, Šmit je ponovio da je spreman da razgovara s Dodikom, navodeći da “ukoliko želite da se stvari promijene ili da se razvijaju, morate razgovarati s ljudima”.

Lud zbunjenog

Isto tako, Šmit je demantovao tvrdnje opozicionara iz Srpske da se nedavno tajno sastao s Dodikom u Laktašima. Takođe, rekao je i da od Dodika ima “određena očekivanja”.

Kristijan Šmit OHR
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Dok se Kristijan Šmit, iskreno ili ne, trudi da javno šalje pomirljive poruke i iskazuje spremnost na saradnju, predsjednik Srpske u isto vrijeme nastavio je sa salvama optužbi i uvreda na račun njemačkog diplomate.

– Ukoliko su ta njegova “očekivanja” od mene o kojima priča da ću pristati da razgovaram s nekim ko je nelegalan i na taj način izrazim nepoštovanje institucijama Srpske i zapečatim njenu sudbinu, samo da bih se oslobodio ovog procesa, onda mora da je lud ili je navikao da ima posla s takvima koji bi sve prodali za fotelju – reagovao je Dodik na Šmitovu poruku.

“Spodobe i majmuni”

Inače, otkako je Kristijan Šmit prije tri godine došao u Sarajevo, između njega i Dodika vodila se skoro neprestana javna svađa, začinjena brojnim sočnim uvredama na račun jednog i drugog. Dodik je Šmita, između ostalog, nazivao lažovom, prevarantom, fašističkim smećem, spodobom, bjelosvjetskom lopurdom

Ni Šmit nije ostajao dužan, pa je Dodika upoređivao s Don Kihotom, poručivao mu da on nije “ni sultan ni kineski car”, pitao ga koje droge koristi, lidera SNSD poredio sa šumskim drvosječom, a domaće političke lidere s cirkuskim majmunima

Da li je, nakon svega, moguće da dođe do pomirenja između Kristijana Šmita i Milorada Dodika, s obzirom na primjetne pokušaje Nijemca da “spusti loptu”, pitali smo za mišljenje političkog analitičara Milana Sitarskog. On smatra da bi bilo dobro da dođe do pomirenja, jer i Dodik i Šmit, prema njegovim riječima, obavljaju značajne funkcije sa širokim ovlaštenjima.

Milan Sitarski tvrdi da su Hrvati na putu da budu ravnopravni
FOTO: OBN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Namjera Šmita da relaksira odnose zaslužuje pohvale. S druge strane, ne znam koji su Dodikovi motivi da to tako rezolutno odbija. Mislim da bi u korist njega samog, ali i Republike Srpske bilo da sa svima u BiH ima dobre odnose. Moguće je da su tu u pitanju i nekakve predizborne kalkulacije, pa je Dodiku sada teško da povuče neke ranije teške izjave o Šmitu – ocjenjuje Sitarski.

Zbog toga, dodaje on, nije realno očekivati da će odnosi Dodika i Šmita “otopliti” prije završetka lokalnih izbora sljedeće godine.

– Nije toliko važno da njih dvojica uspostave prijateljske odnose, koliko da ne dođe do institucionalnog sukoba gdje bi svako pokušao da provede neke svoje nadležnosti koje mu drugi osporava i gdje bi moglo da dođe čak i do nasilnih sukoba. To bi bio najgori scenario. Mislim da su obojica iskusni političari tako da će se to izbjeći. Očekujem da će Šmit nastaviti da pruža ruku, a Dodik će da je odbija. Očekujem tu igru “toplo-hladno” barem do lokalnih izbora, a možda i kasnije – predviđa Sitarski.

Pročitajte još

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Milorad Kojić, za Srpskainfo tvrdi da su predsjednik Srpske i njegova stranka uvijek bili spremni za razgovore, ali s legalnim i legitimnim predstavnicima, bilo međunarodne zajednice bilo drugih političkih partija.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Milorad Kojić

To apsolutno nije sporno, ali na bazi iskrenih razgovora, a ne prevara. Šmit za nas nije legalan, niti je legitiman. Zaista ne vidim po kom osnovu bi se s njim moglo razgovarati jer on nema osnova da donosi bilo kakve odluke. Šmit je jedino i definitivno stečajni upravnik BiH – kaže Kojić.

“Veće su šanse za pomirenje”

S druge strane, potpredsjednik PDP Igor Crnadak tvrdi da ako je suditi po dosadašnjoj praksi, veće su šanse da se Dodik i Šmit pomire nego da to toga ne dođe.

Što se tiče Šmitovog negiranja da se tajno sastajao s Dodikom u Laktašima, a što je upravo Crnadak tvrdio da je tačno, potpredsjednik PDP ističe da Šmit nije demantovao da postoji dogovor između njega i lidera SNSD.

Igor Crnadak
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Šmit je rekao da se s Dodikom lično nije sastao, ali nije demantovao dogovor. S druge strane, ono što vidimo jeste to da se dogovor realizuje. Nema Zakona o nepokretnoj imovini, jer je to dio dogovora koji je SNSD obećao Šmitu. S druge strane nema ni izmjena Izbornog zakona, jer je Šmit obećao SNSD i Dodiku da će taj zakon ostati kakav jeste, kako bi oni mogli nastaviti da kradu izbore. To je dogovor koji se realizuje pred našim očima i ne možemo više vjerovati Šmitu nego onome što vidimo – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu