Društvo

Kocka nije samo muški porok: U kladionicama sve više žena, pa čak i djevojčica

Sve više raste broj građana BiH koji gube ogromne sume novca na igrama na sreću.

Kocka nije samo muški porok: U kladionicama sve više žena, pa čak i djevojčica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako je lani promet u kladionicama samo u Federaciji BiH dostigao vrtoglavih 1,7 milijardu KM. Dok se trend povećanja broja zavisnika povećava, primijetno je da je među njima sve više žena, piše “Avaz”.

Profesor traumatske psihologije Marko Romić, koji trenutno u Klubu ovisnika liječenih o kocki (KLOK) ima četiri žene koje su odlučile potražiti pomoć.

– Nažalost, sve češće imamo priliku vidjeti cijenu, odnosno, posljedice tog kockanja koje se ogleda u propasti žena na finansijskom, socijalnom, društvenom i porodičnom planu. Trenutno su četiri, a i ranije ih je bilo, svih ovih godina. Jer, činjenica je da žene sve više kockaju i jedina razlika je u tome što one uglavnom igraju „bingo“ i klade se na trke pasa, za razliku od muškaraca koji, uglavnom, igraju rulet, poker ili se klade na sportske događaje – rekao je Romić.

Pročitajte još

Iako je dobna gornja granica žena koje kockaju veća nego što je slučaj s muškarcima, ipak, poražavajuće je to da prema dosadašnjim iskustvima i istraživanjima djevojčice već u 8. ili 9. razredu osnovne škole počinju s prvim kockarskim koracima.

– U srednjoj školi, to se još više intenzivira, a više je faktora, u principu, za ulazak u taj svijet kockanja. Najčešće je to iz znatiželje koju pokreću saznanja da je neko ostvario dobitak, ali i ta silna propagandna mašinerija koja ih obasipa iluzijom da svoje probleme mogu riješiti na takav način – objašnjava Romić.

U cijeloj toj priči, materijalni dugovi kockara koji se mjere u stotinama miliona maraka su zanemarivi u odnosu na uništene vlastite, ali i živote djece, supružnika, porodice.

– To je, jednostavno, nemjerljivo i zaista krajnje je vrijeme da naše vlasti počnu preduzimati mjere na saniranju posljedica patološkog kockanja, jer su one stravične. Pa, sav taj novac o kojem se priča, taj promet kladionica, sve je to izvučeno iz džepova građana, koji će oni i njihova pokoljenja vraćati decenijama, jer za toliko su zaduženi. Sve ovo bi se svelo pod zaključak da je to, jednostavno, neprijateljski čin prema vlastitom narodu – ističe Romić.

Tačan broj patoloških kockara u BiH je nepoznat, a podatak koji se iznosi jeste da je riječ o najmanje 50.000 osoba. Pojedina istraživanja su pokazala da više od pola miliona stanovnika BiH posjećuje kladionice. Nažalost, neznatan broj onih koji se podvrgnu liječenju u tom procesu istraje do kraja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije