Kolumne

Koga briga za trudnice

Svakoj trudnici i ženi koja planira potomstvo jesenas je srce poskočilo od radosti kada je odjeknula vijest da će prenatalni testovi u Srpskoj uskoro biti besplatni.

Koga briga za trudnice
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

I nije to obećao bilo ko, nego glavom i bradom tadašnja predsjednica Republike, poručivši da roditelji više neće morati da razbijaju glavu kako će obezbijediti pare za ove testove, čija cijena ide i do vrtoglavih 1.600 KM.

Doduše, vjerodostojnost ovog obećanja malo je, ali samo malo, poljuljala činjenica da je ono dato u septembru lane, netom prije izbora tokom kojih se vodila jedna od najodsudnijih bitaka između pozicije i opozicije dosad. Ipak, nije puno onih koji su posumnjali da je riječ o još jednom predizbornom triku jer, bože moj, sa trudnicama, djecom, natalitetom, nije se igrati, pa makar i izborna borba na život i smrt bila u pitanju…

Međutim, bilo da je riječ o svjesnoj obmani ili, jednostavno, ishitrenom obećanju, roditelji i dalje plaćaju prenatalne testove. Iako je, takođe u septembru, na snagu stupio novi zakon koji ženama koje imaju indikacije omogućava da test urade besplatno, do dana današnjeg nijedna trudnica o trošku države nije dobila ovu dijagnostičku proceduru. A razlog je to što još nije napravljeni nekakav pravilnik, donesena neka odluka o njegovom finansiranju, te kriterijumi na osnovu kojih će se odobravati.

Pročitajte još

Suma sumarum, osim pomenutog obećanja, malo šta je urađeno u pravcu uvođenja besplatnih testova za trudnice u Srpskoj!

Da apsurd i žalost budu još veći, nijednoj ženi koja je o svom trošku uradila ovaj test kada je zakon već bio usvojen, novac neće biti refundiran?! Test će, poručuju iz FZO, biti besplatan tek kad bude usvojen pomenuti program, a kad će to biti – kaži mi, da ti kažem!

Nažalost, buduće majke su još jedna kategorija građana u Srpskoj koja je, nakon pustih obećanja, ostala izigrana i razočarana…

Po principu – obećanje, ludom radovanje!

Prihvati notifikacije