Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Komercijalna banka PRODATA za 387,02 miliona evra: Vlada Srbije i NLB potpisali UGOVOR

Biznis
Autor:

Foto: Ministarstvo finansija Srbije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsjednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora, banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra. Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspješnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cijenom.

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

– Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspješnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji. Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga, veliko nam je zadovoljstvo da poželimo svim akcionarima Komercijalne banke, a pogotovo klijentima i zaposlenima, dobrodošlicu u NLB porodicu – rekao je Brodnjak.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u  Srbiji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za posljednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, prenosi Blic Biznis.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO