Magazin

KOMPJUTERSKI SINDROM Ovi simptomi lošeg vida mogu biti posljedica pretjeranog korištenja pametnih uređaja

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, gotovo dvije milijarde imalo je kratkovidnost 2010. godine, a očekuje se da će se taj broj povećati na 3,3 milijarde do 2030. godine.

KOMPJUTERSKI SINDROM Ovi simptomi lošeg vida mogu biti posljedica pretjeranog korištenja pametnih uređaja
FOTO: TWITTER / @NATURALEYECARE / SCREENSHOT

U modernom vremenu digitalni uređaji postali su duboko ukorijenjeni u svakodnevni život. Što se više vremena provodi pred ekranom, to je veća vjerovatnoća da će se imati problema s vidom. Posebno zabrinjava raširena upotreba elektronskih uređaja među djecom.

– Tokom posljednjih nekoliko decenija, prevalencija miopije ili kratkovidnosti je porasla, što se podudara s povećanom upotrebom digitalnih uređaja. Povezanost između vremena provedenog pred ekranom i razvoja kratkovidnosti kod djece i tinejdžera potkrijepljena je sve većim brojem istraživanja, s većim uticajem na djecu mlađu od tri godine, što je kritična faza razvoja vida – kaže doktorka Sidhart Kesarvani iz očne klinike iz Mumbaija.

Utiče li količina vremena provedenog pred ekranom na kratkovidnost?

Nedavno istraživanje je obuhvatilo opsežnu analizu više od 3000 studija koje su istraživale korelaciju između korištenja pametnih uređaja i kratkovidnosti kod osoba u starosti od tri mjeseca do 33 godine. Nakon detaljnog ispitivanja i statističke sinteze dostupnih podataka, istraživači su otkrili značajno otkriće: otkriveno je da je produžena izloženost ekranima pametnih uređaja, poput mobilnih telefona, povezana s približno 30 odsto većim rizikom od razvoja kratkovidnosti. Kada se pretjerano korištenje računara kombinovalo s dugim vremenom provedenim ispred ekrana, rizik je eskalirao na otprilike 80 odsto.

Uobičajeni znakovi i simptomi kratkovidnosti: amagljen vid kada pokušavate vidjeti predmete koji su daleko, potreba za škiljenjem ili djelimičnim zatvaranjem kapaka kako bi se jasno vidjeli udaljeni predmeti, osjećate česte glavobolje, osjećate naprezanje očiju, posebno nakon dužeg vremena fokusiranja na udaljene objekte.

Pročitajte još

– U slučaju djece, oni mogu imati problema s gledanjem informacija na bijelim tablama ili platnima u učionici. Mlađa djeca možda neće izraziti poteškoće s vidom, ali mogu pokazivati ​​ponašanja kao što su uporno škiljenje, utisak da nisu svjesna udaljenih predmeta, pretjerano treptanje, često trljanje očiju ili sjedenje blizu televizora – kaže Kesarvani, prenosi N1.

Odraslim osobama s kratkovidnošću može biti teško čitati ulične natpise ili natpise u prodavnicama. Neki pojedinci mogu osjetiti zamagljen vid u uslovima slabog osvjetljenja, kao što je tokom noćne vožnje, čak i ako im je vid jasan tokom dana. Ovo posebno stanje naziva se noćna kratkovidnost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu