Digitalna Srpska

Konferencija „D Days“ otvara aktuelna pitanja: Nema budućnosti za privrednike koji nisu digitalizovani

Poslodavci u BiH postali su svjesni da, ako žele ostati konkurentni na tržištu, moraju svoju proizvodnju unaprijediti kroz proces digitalizacije. Problem je sada što za taj posao uglavnom nemaju partnera u domaćim IT kompanijama.

drvna industrija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Približiti poslodavce i sektor informacijskih tehnologija biće upravo jedan od zadataka prve digitalne konferencije “D Days”, koja nas uskoro očekuje u Tesliću.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH i jedan od panelista, Mirsad Jašarspahić, naglašava da je digitalizacija poslovanja neminovan proces za sve firme u BiH ukoliko žele da zadrže ili, još bolje, unaprijede svoje mjesto na tržištu. 

Primetno je, kaže, da su domaće kompanije, koje su od ranije u velikim lancima dobavljača, pogotovo u automobilskoj, metalskoj, industriji namještaja, već u dobroj mjeri digitalizovale svoje procese, a sve jer ih je konkurencija natjerala da budu brži i bolji. 

I dok domaće, vrlo uspješne IT softverske kompanije rade uglavnom za strano tržište, bh. kompanije koje trče za digitalizacijom procesa dobijaju ponude za softverska rješenja od firmi koje nisu iz BiH.

Zašto je to tako? IT kompanije su bile okrenute ispunjavanju zahtjevnih projekata za strano tržište, što je bio dokaz njihove sposobnosti i efikasnosti. Vremenom, došli smo do toga da je za projekte kojima se oni sada bave tržište u BiH malo. 

Pravi napredak i podrška će zato biti ako se kompanije u ovim sektorima pribiliže i uspiju jedne drugima da ispune zahtjeve.

– Konferencija bi trebalo da približi jedne drugima. Kroz Privrednu komoru spremni smo da svakoj grani industrije približimo solucije koje domaće IT kompanije mogu poboljšati proces proizvodnje, nivo produktivnosti kroz ukupno eventualno planiranje i praćenje rada – kaže Jašarspahić. 

Pročitajte još

I u Uniji poslodavaca RS svjedoče da je sve veće interesovanje u firmama za digitalizaciju procesa. Međutim, zbog toga što poslodavci u prethodnom periodu nisu shvatali digitalizaciju i nisu od domaćih IT sektora tražili softvere, taj sektor se okrenuo inostranstvu. S druge strane, strani softveri su većem dijelu naše privrede skupi i teško dostupni.

– Realno postoji potreba da se domaće IT kompanije okrenu domaćim poslodavcima i kroz saradnju pokušaju doći do novog proizvoda, koji bi oni pokušali poslije plasirati kao svoj izvozni proizvod, a ne kao do sada, da samo rade uslugu programiranja za nekog drugog vlasnika – govori predsjednik Unije Saša Trivić, koji takođe učestvuje na panelu “Digitalizacija privrede – biti ili ne biti”. 

Kako napraviti komunikaciju između poslodavaca koji imaju potrebe i programera koji eventualno mogu da usliše njihove zahtjeve, kada je realnost da poslodavci ne znaju kvalitetno predstaviti svoje zahtjeve, a programeri s druge strane ne poznaju njihov posao. 

Trivić pojašnjava da svaka ozbiljna firma u inostranstvu ima svog IT stručnjaka, dok većina naših nema, tako da realno na tržištu postoji potreba za stručnjacima koji istovremeno poznaju i proizvodnju i IT industriju. To je jedno novo zanimanje.

– Onaj ko nije digitalizovan nema budućnost, njegove dnevne greške u organizaciji proizvodnje su tolike da onemogućuju da bude konkurentan na tržištu. Dobro je zato što se održava konferencija na kojoj će se pričati o daljim unapređenjima digitalizacije privrede u Srpskoj – zaključuje Trivić.

Prva konferencija “D Days” pod nazivom „Digitalizacija zemalja JIE – povratak u budućnost“, održaće se 30. septembra i 1. oktobra u hotelu „Kardial“ u Tesliću. Medijski sponzori događaja su “EuroBlic” i portal Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu