Banjaluka

KONFERENCIJA O TURIZMU Grad ne odustaje od održavanja događaja u septembru

Konferencija o turizmu održaće se u Banjaluci 18. septembra, uz ograničen broj učesnika koji će biti prisutni, dok će ostali zainteresovani izlaganja moći pratiti onlajn.

KONFERENCIJA O TURIZMU Grad ne odustaje od održavanja događaja u septembru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je jedan od rijetkih događaja koji bi se makar u redukovanom izdanju trebao održati u gradu na Vrbasu u jeku pandemije, koja je uticala na otkazivanje brojnih dešavanja.

Ranijih godina na konferenciji je bilo prisutno i po nekoliko stotina ljudi, od organizatora do učesnika, šta sada nije moguće zbog aktuelne epidemiološke situacije. Trenutne okolnosti su  primorale Grad da mijenja koncept ovog događaja.

– Konferencija će biti organizovana na isti način na koji Kulturni centar “Banski dvor” organizuje svoja dešavanja. Biće prisutno do maksimalno 50 ljudi, a u taj broj će biti uključeni svi prisutni, od organizatora do učesnika konferencije. Za one koji ne mogu doći, a koji žele pratiti dešavanja sa konferencije, biće omogućen prenos uživo na Jutjub kanalu i na Fejsbuk stranici Turističke organizacije Banjaluka. Poštovaćemo sve epidemiloške mjere koje su na snazi za one koji budu prisutni na konferenciji  kako ne bi došlo do zaraze učesnika, od mjerenja temperature, dezinfekcije ruku, pa do razmaka između pojedinaca – rekao je načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.

Naveo je da imaju potvrdu pojedinih učesnika konferencije da će doći u septembru u Banjaluku, ali nije želio da otkrije o kome se radi.

– Konferencija će trajati jedan dan, a drugi dan će za one koji dođu u Banjaluku biti organizovana rafting regata, te njihov odlazak na još nekoliko  mjesta kako bi mogli malo bolje upoznati grad na Vrbasu – objasnio je on.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Neven Stanić

Napomenuo je da je, pored organizacije, promijenjena i tema konferencije. Prvobitno je ona trebala biti posvećena medicinskom turizmu i destinacijskom menadžementu, ali od toga se, kako je Stanić naveo, odustalo.

– Fokusiramo se na ono što je sada u centru pažnje, a to je oporavak turizma poslije kovida. Učesnici će iznositi pozitivne primjere koji bi mogli pomoći da se ova kriza prebrodi, ali i sumiraćemo šta je korona uradila na ovom polju i kolika šteta je napravljena. Sve rečeno na konferenciji ćemo iskoristiti da na kraju napravimo zaključke i preporuke za dalje, koje će biti dostavljene svima koji budu učestvovali u radu konferencije fizički u Banjaluci, ali i preko interneta – zaključio je Stanić.

Pojava virusa korona je skoro u potpunosti zaustavila turizam i djelatnosti koje su vezane za tu oblast. Putovanja su otkazivana, kao i brojni događaji, jer oni predviđaju okupljanje velikog broja ljudi. Hoteli, hosteli i drugi smještajni kapaciteti su mjesecima bili zatvoreni, a oni koji su trenutno otvoreni rade s drastično smanjenim kapacitetom. Isto tako, dugo je bila zabranjena djelatnost ugostiteljima. Većina trenutno može da radi, ali s dosta ograničenja i smanjenim kapacitetom.