Svijet

KONTRAOFANZIVA NA 4 FRONTA Bahmut ponovo u centru sukoba, ruska vojska u panici

Ukrajinske snage sprovode protivofanzivne operacije na najmanje četiri područja fronta, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Ulica u Bahmutu
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Portparol Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga, pukovnik Serhij Čerevatij navodi da su ukrajinske snage napredovale do 1400 m kod Bahmuta. Ruski vojni blogeri su takođe izvijestili o ukrajinskom napredovanju sjeverozapadno i sjeveroistočno od Bahmuta.

Ruski izvori spominju ukrajinske aktivnosti u Luganskoj oblasti blizu Bilohorivke, dok rusko ministarstvo odbrane i drugi ruski izvori tvrde da su ukrajinske trupe izvele lokalizovane napade u pograničnom području oblasti Donjecka i Zaporožje, posebno kod Velike Novosilke, piše Gardijan.

Ruski izvori tvrde da Ukrajina ima taktičke prednosti u izvođenju napada noću zbog opreme koju je obezbijedio Zapad sa naprednim noćnim optičkim sistemima.

Ukrajinski vojnici vježbaju
FOTO: ADAM VAUGHAN/EPA

Istaknuti ruski vojni bloger je tvrdio da ukrajinske snage vrše napade noću jer oprema koju je nabavila pruža ukrajinskim snagama odličnu optiku za noćni vid.

Ruski izvori naširoko su tvrdili da su ukrajinske snage počele ili pojačale napade noću posljednjih dana, a ukrajinske snage možda sve više koriste prednosti koje pružaju zapadni sistemi.

Zelenski: Kontraofanziva je počela

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Ukrajina je krajem maja najavila kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo je prošle nedjelje da zvanične najave početka kontraofanzive neće biti.

Dronovi pali u ruskoj oblasti

Rojters prenosi da su se dva drona srušila rano u nedjelju u ruskoj oblasti Kaluga, rekao je guverner regiona Vladislav Šapša u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Jedan dron se srušio u blizini sela Strelkovka, drugi u šumi u opštinskom okrugu Medinski.

Kaluška oblast se graniči sa Moskovskom regijom na sjeveru.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i pričinjena je samo minimalna šteta, rekao je Šapša na Telegramu.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije