Regioni

"KONTROLA BI MORALA BITI STALNA" Rad staračkih domova na području Distrikta POD LUPOM

Od početka ovog mjeseca u Brčko distriktu na snazi je novi Pravilnik o opštim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanova socijalne zaštite za smještaj starih i odraslih osoba koji bi trebalo da reguliše stanje u neuređenoj oblasti osnivanja i rada staračkih domova.

"KONTROLA BI MORALA BITI STALNA" Rad staračkih domova na području Distrikta POD LUPOM
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Na području Distrikta nema nijedne ustanove socijalne zaštite za smještaj starih i odraslih osoba, pa je za 59 korisnika socijalne zaštite obezbijeđen smještaj u ustanovama socijalne zaštite izvan Brčkog. Ostali građani koji imaju potrebu za smještajem u sličnim ustanovama, odnosno staračkim domovima, koriste usluge privatnih zdravstvenih ustanova koje su se registrovane za smještaj starih i odraslih lica.

Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, kaže da je novi Pravilnik predvidio mogućnost preregistracije ovih ustanova.

Privatne zdravstvene ustanove koje odluče da se kao ustanove socijalne zaštite bave smještajem starih i odraslih lica imaće priliku da djelatnost preregistruju u roku od 24 mjeseca – kaže Stevanovićeva.

Takve ustanove moraće ispuniti propisane opšte, građevinske i tehničke uslove i zadovoljiti standarde za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, opreme, kadrova.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Nijedna ustanova ne može se registrovati i početi s radom ako ne dobije rješenje o ispunjenosti uslova u pogledu svih propisanih standarda – ističe Stevanovićeva, dodajući da će to utvrđivati nadležna odjeljenja i službe dok će rješenje donositi Odjeljenje za zdravstvo.

Svi oni koji ne budu željeli da se preregistruju u ustanovu socijalne zaštite nastaviće raditi kao privatne zdravstvene ustanove, koje će i dalje moći obavljati djelatnost smještaja starih i odrasih osoba, ako su za to registrovane.

Vesna Mićanović, koja se od 2006. bavi smještajem starih osoba u istoimenoj ustanovi, opremljenoj prema savremenim standardima, sa 20 zaposlenih brine o 54 osobe i pozdravlja konačno donošenje ovog Pravilnika, ali naglašava da se s tim prilično zakasnilo.

Smatra da je bilo nedopustivo dozvoliti registraciju djelatnosti i rad ustanova prije donošenja pravila po kojima se treba raditi.

– Nadam se da će nadležni raditi prema ovim pravilima i da će svi oni koji imaju staračke domove ovo ozbiljno shvatiti kako bi se konačno uveo red u ovoj oblasti i pomoglo staroj populaciji koja boravi u staračkim domovima – kaže Mićanovićeva.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Ističe da je veoma bitno ispoštovati sve propisane kriterijume, ali najbitnijim smatra nadzor nad radom ustanova koje se bave smještajem starih lica.

– Kontrola bi morala biti stalna. Potrebno je kontrolisati sve aspekte, a posebno strukturu zaposlenih. Kako rade, koliko i kako se brinu o ljudima koji su tu smješteni i koliko primjenjuju profesionalne standarde – kaže Mićanovićeva i dodaje da donosioci pravila i pružaoci usluga moraju više koristiti iskustva koja u ovoj oblasti imaju zemlje Zapadne Evrope.

Oko 30 ustanova u Distriktu

Prema raspoloživim podacima, u Brčko distriktu ima oko 30 ustanova registrovanih za smještaj starih i odraslih lica. Neke su registrovane u Odjeljenju za zdravstvo, neke u sudu, a rađene su i preregistracije djelatnosti, pa se ne može sa sigurnošću reći koliko ih tačno ima.

Najveći broj ovih ustanova nema dovoljan broj zaposlenih, a posebno je nepovoljna njihova struktura u pogledu nedostatka stručnih negovatelja i medicinskog osoblja.